Jonáš Bartoš
5. března 2014 • 20:54

Vrbova strategie může fungovat. Češi ale nesmí zapomínat bránit

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Útočili, dávali pěkné góly, diváky nenudili. To vše čeští fotbalisté pod Pavlem Vrbou splnili. Na druhou stranu je v „nové éře“ pořád na čem pracovat. Obranná fáze často zle drhla, mužstvo brzdily chyby v rozehrávce. Výsledný dojem bohužel kazí také vyrovnávací branka v závěru, která jde na vrub Petra Čecha. Pokud ale hráči budou trenérově strategii věřit a plnit zadané úkoly, tým může být úspěšný.



První sedmiminutovka utkání? V Edenu skoro zlý sen. Stát u české střídačky Michal Bílek, dost možná se spustí zlostný pískot a nadávky na trenéra. Špatné rozehrávky, díry v defenzivě. V síti Petra Čecha mohly skončit klidně dva míče a nikdo by se nemohl divit.

Povedená trefa kapitána Rosického domácí tým naštěstí uklidnila. Češi se podle Vrbových pokynů snažili cpát do útoku, na norskou branku se hrnuli v sedmi, osmi lidech. V prvním poločase často fungovala spolupráce Limberského s Hlouškem, z levé strany chodilo do vápna hodně nebezpečných centrů.

Tomáš Rosický se raduje se spoluhráči ze svého gólu, kterým odstartoval novou éru českého národního týmuFoto ČTK

Z útočné snahy většiny týmu ale pramenily chyby. Norům se několikrát otevřel prostor uprostřed hřiště, Suchý s Mazuchem hořeli.

Rosický se často musel stahovat až mezi stopery, aby rozjížděl kombinace směrem dopředu. Čech se od branky až příliš často uchyloval k dlouhým nákopům, které na Vydru, Rosického či Daridu nemohli fungovat.

S příchodem Kadlece už se defenziva ve druhém poločase přeci jen zlepšila. Bylo znát, že na plac přišel zkušený plejer, který zadek hřiště dokázal srovnat. Norové se po přestávce do tolika šancí nedostávali, domácí víc určovali tempo hry.

Herní projev nároďáku nejde změnit mávnutím kouzelného proutku. Vrba sice posunul tým víc směrem dopředu, ale bylo znát, že na trávníku jsou podobní hráči, co bojovali pod Michalem Bílkem. Nový kouč během dvou tréninků nemá šanci, aby úplně změnil styl mužstva.

Do ostrých kvalifikačních bojů zbývají Vrbovi ještě tři zkoušky (Finsko, Rakousko, pravděpodobně bude domluvený ještě jeden přátelský zápas těsně před kvalifikací s Nizozemskem).

Na tým čeká ještě mraky práce nutné k zažití potřebných návyků, musí jít postupnými krůčky. Vrbův tým nastoupil na správnou cestu vedoucí přes útočnou snahu. Musí se ale vyvarovat zbytečných chyb, na které může zbytečně doplácet.

Český obránce František Rajtoral a Mats Møller Dæhli v souboji dvou rychlíků
Český obránce František Rajtoral a Mats Møller Dæhli v souboji dvou rychlíků

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud