Jonáš Bartoš
28. března 2015 • 21:39

Hrát na riziko se vymstilo. Lotyšsko posadilo Čechy zpátky na zem

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
Kairinenova ruka? Penalta v pořádku. Olomoucký gól nepadl z ofsajdu, říká KR
VŠECHNA VIDEA ZDE

Útok, útok, ještě jednou útok. Odvážná taktika je proti slabšímu soupeři nutností. Rovněž sympatickou vlastností trenéra Vrby, díky níž v posledních letech sbírá úspěchy. Proti Lotyšsku se ale ofenzivní diktát nevyplatil. Také kvůli vysokému postavení domácích hráčů došlo k tomu, že Plašilovo zaváhání Lotyši pomstili a odváží si z Prahy cenný bod.



Vrba proti Lotyšsku vsadil všechno na ofenzivní kartu. Hluboko na útočné polovině operovali i stopeři, vzadu se hrálo bez většího zajišťování. Krajní beci často vybíhali až na hranici ofsajdu, aby mohli roztahovat hru a z křídel posílat centy do vápna.

Cílem bylo dostat maximální počet hráčů do koncovky a pokusit se zápas proti zataženému soupeři co nejdřív rozhodnout. Tak to Vrba chce, to hráčům na srazu celý týden vtloukal do hlavy. Jenže srdnatě bránící Lotyši čekali na brejky a jeden dokázali využít.

Při standardních situacích hráli Češi na obrovské riziko. Vzadu kolikrát zůstával jako poslední jen Plašil , ostatní se tlačili do vápna. V tu chvíli ale stačilo malé zaváhání a bylo zle. První chybu udělal Dočkal , když si pro secvičenou kombinaci vybral právě Plašila. Druhou chybu udělal zkušený záložník, který špatně vyhodnotil hrozící riziko a nabídl Lotyšům brejk.

Plašil už unikajícího hráče nedokázal dostihnout a Lotyši šli do vedení. Češi pak museli útočné obrátky ještě zvýšit, postupně šli na hřiště ofenzivní Pilař , Necid i Kadlec. Z velkého tlaku nakonec vzešlo alespoň vyrovnání.

Kdyby domácí zvládli uhrát tři body, postup na EURO byl téměř v kapse. Pro Vrbův výběr jde ve skvěle rozehrané kvalifikaci o první zaváhání, bohužel proti jednomu z nejslabších protivníků. Třináct uhraných bodů je po polovině odehraných zápasů skvělým počinem, který by na začátku brali všichni plnými hrstmi.

Ztráta s Lotyšskem ale znamená velké varování k dalším zápasům. Zadarmo Čechům nedá body žádný soupeř a bude třeba se zase vrátit k poctivé práci. Zůstat u útočné filozofie, ale také myslet na zadní vrátka, aby se zamezilo brankám podobné té, co Petr Čech inkasoval proti Lotyšsku.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud