Jonáš Bartoš
1. září 2023 • 20:00

Koubkův velký den. Plzeň propojil s vizí majitelů, nebojí se změn a trendů

Vstoupit do diskuse
7
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

KOMENTÁŘ JONÁŠE BARTOŠE | Postupem do Konferenční ligy oslavil 72. narozeniny. Miroslav Koubek se naprosto liší od svých vrstevníků. Přijal náročnou misi v Plzni, emočně i fyzicky sakra náročný džob pro mnohem mladší trenéry. Jedna z hlavních motivací byla po letním nástupu jasná – vylepšit si renomé po předčasném odchodu z klubu před osmi lety. Jak sám řekl – postupem do Evropy zahnal noční můru a ukázal, že Adolf Šádek vybral správné jméno.



V čem spočívá kumšt zkušeného odborníka? Především nelpí na zavedených pravidlech, která mu fungovala v předchozích letech. Naopak se neustále vzdělává a posouvá. Obklopuje se mladšími trenéry, naslouchá jim, používá data.

V tréninkovém procesu dostávají jeho spolupracovníci patřičný prostor. Jan Trousil i Marek Bakoš mají na přípravu zásadní vliv, oproti éře Michala Bílka řídí některá cvičení i třetí asistent Zdeněk Bečka. Matúš Kozáčik se svou brankářskou skupinou tvoří prakticky oddělený tým, do jehož práce zasahuje Koubek minimálně.

Jasně, některé principy své hry nemění. Důraz na kondiční připravenost, zodpovědnost, agresivitu, ofenzivní pojetí. Ale pokud něco nefunguje, dokáže včas a správně zareagovat.

Přesně tohle udělal v Plzni. Po skvělé přípravě přišla studená sprcha v Teplicích. Koubek plánoval rozestavení 4-3-3, sestavu do těžkých zápasů na startu sezony skládal z ostřílených tváří. Jenže když viděl, jak se mužstvo trápí, provedl radikální řez.

Nebál se posadit reprezentanty Jemelku s Vlkanovou, upozadil Klimenta, Vydru, v jednu chvíli i Buchu s Kopicem. Naopak naverboval do sestavy mladší tváře v čele s Hranáčem, Dwehem, Caduem, Šulcem, Jirkou, Durosinmim.

Nutné osvěžení Plzeň probralo. Spolu s upraveným rozestavením na tři stopery začala šlapat a Koubek se mohl usmívat. Stejně jako po klíčové odvetě s Tobolem – mužstvo i sám sebe maximálně připravil, nepodcenil jediný detail. Věnoval spousty času přípravě na soupeře, nácvikům na hřišti i u videa.

Zároveň se poučil ze svého nejhoršího zážitku kariéry. Před osmi lety v Plzni vstupoval do odvety 3. předkola Ligy mistrů s Maccabi se stejným výsledkem 2:1 v zádech. Viktoria se doma zalekla, nakonec padla 0:2 a Koubek o dvě ligová kola později vyklízel kancelář.

Právě tohle zkušeného a náročného kouče celou dobu strašilo. Teď, když se při své třetí plzeňské štaci ocitl opět blízko evropské skupiny, vzpomínky ožily, ač to před zápasem jen nerad přiznával.

Tentokrát ale Viktorii naordinoval mnohem odvážnější plán – presovat soupeře, vystupovat vysoko a přes dvě vysoké věže Chorého s Durosinmim co nejdřív udeřit. Plán klapl, oba forvardi vytvořili Plzni klíčový náskok a výrazně přispěli k postupu.

Jistě, i Koubek má své mouchy, třeba v Hradci by mohli vyprávět... Nicméně den před 72. narozeninami si ve své kanceláři vychutnal sklenici vína. Teď půjde do skupiny jako jeden z nejstarších trenérů, ale také jako uznávaná persona, z jehož práce si mohou vzít příklad mnohem mladší kolegové.

Přístupem jistě potěšil i rakouské majitele, které musel Šádek o své volbě přesvědčovat. Dal prostor mladším tvářím, na jakých může klub do budoucna stavět a navíc je dobře zobchodovat. Propojil vizi nových vlastníků s plzeňskou náročností na výsledky. Ukázal, že i sebezkušenější kouč nesmí ustrnout, pokud chce zůstat mezi trenérskou elitou.

Vstoupit do diskuse
7
Články odjinud


Články odjinud