Josef Káninský
7. dubna 2017 • 12:10

Až padne příští pokuta za nafilmovaný pád, vzpomeňte si - nic se nezmění

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Stará kriminálnická pravda říká, že recidivistu od opětovného spáchání trestného činu neodradí možná výše trestu. On to prostě riskne, protože věří, že nebude dopaden. Je to případ patologického myšlení někoho, kdo má navíc protizákonné chování v krvi. Podobně je to s fotbalisty předvádějícími teatrální pády.



Disciplinární komise nemá podle současných řádů možnost potrestat slávistu Ruslana Mingazova za nafilmovaný penaltový let v derby proti Spartě. Z hlediska čistě mravního by mu finanční postih náležel, protože jak k tomu přijdou ti, co byli do loňského léta podle starých řádů trestáni? Jenže z hlediska praktického by potrestání nic nevyřešilo. Novelizace příslušných článků a znovuzavedení sankcí odradí od dalšího trapného kácení se k zemi jen málokoho.

Slavia - Sparta: Mingazov naskočil na Karavajeva, sudí Franěk mylně nařídil penaltu. Škoda srovnal na 1:1
Video se připravuje ...

Jediné, co by mohlo pomoci, je celková změna atmosféry ve fotbale a jednotný postup proti ohromnému nešvaru předstíraných faulů. K ničemu takovému ovšem fotbal není blízko ani na domácí ani na mezinárodní scéně. Vysvětlení je jednoduché. Všichni se až příliš starají o peníze, jichž navzdory nářkům není ve fotbale málo, ale poměrně dost, a to i v českém. Principu fair play si lidé na rozhodujících postech všimnou jednou do roka, kdy zatleskají - často teatrálně - předávání cen rytířům sportu, kteréžto brzy upadne v zapomnění, a to - přiznejme si - i v médiích.

Vzpomeňme si, co bylo v minulých fotbalových řádech trestem za filmování - finanční postih. David Lafata zůstává od předloňského dubna držitelem rekordní pokuty. Za penaltový pád v závěru ligového zápasu proti Teplicím dostal od disciplinárky povinnost zaplatit 50 tisíc korun. Neradno sahat hráčům do svědomí, ale sparťanského útočníka bylo možné od té doby nejméně dvakrát vidět, jak se ochotně blíží k zemi, ačkoli nikdy nešlo o tak okatou záležitost a trestán už nebyl. Že je však příkladem neúčinnosti trestů vůči recidivě, je jasné. Třicetitisícovou pokutu dostal už coby hráč Jablonce v září 2011 za pád v závěru utkání proti Žižkovu. Taky to tehdy byla penalta a taky znamenala body.

Unikátní záběry z derby: Nový pohled na (ne)penaltu či děkovačka Sparty
Video se připravuje ...

Mingazovův případ je zvláštní v tom, jak je exponovaný. Spolurozhodl o výsledku, a ke všemu v derby, v němž byli oba soupeři zároveň uchazeči o mistrovský titul. Nebýt překvapivé zprávy, že nad ním momentálně není možné vynést trest, už by se o něm nemluvilo. A když se mluví, jen izolovaně. Ani v tak extrémní situaci není nikdo odpovědný schopen zout botu a bouchnout s ní do řečnického pultu: Už s tím skoncujme!

Jenže změna myšlení je něco, co strašně bolí. Když se v minulosti takové hlasy ozvaly, jejich majitelé byli brzy odkázáni do patřičných mezí, protože prý zbytečně "moralizují". Šéf ligy Dušan Svoboda chce budovat její pozitivní obraz. Výborně, tady může začít, ale ne s tresty, nýbrž s dobře připravenou kampaní. Kluby en bloc se musí distancovat od vlastních hráčů, a ne jim svazové pokuty kompenzovat. A konečně, agenda se musí dostat do předvolebních kampaní kandidátů do výkonného výboru FAČR (a UEFA, FIFA...).

Tak schválně - co z toho se stane? V zemi se stigmatem neoprávněného postupu na EURO 2012 po simulovaném penaltovém pádu Jana Rezka v baráži proti Skotsku asi nic. A přece právě taková země by mohla mít potenciál začít. Kdyby v ní vedl fotbal někdo, kdo by skrze účetní čísla viděl trochu dál.

A ještě douška - ať nám, prosím, nikdo nezačne tvrdit, že problém vyřeší videorozhodčí. Ten beztak nemůže přijít na všechno. A když někomu nevadí, že ho kamera odhalí hodinu nebo den po zápase, neodradí ho ani potenciální možnost, že bude usvědčen hned. Neřekli jsme si snad o pachatelově patologické víře, že nebude dopaden?

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud