Josef Káninský
13. července 2019 • 18:00

Červená pro pravidla. Změny nejsou pro fanoušky, jde jen o moc

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Rozumíte pravidlům o tom, jak se ve fotbale posuzuje hraní rukou v pokutovém území? Pokud ano, jste pravděpodobně osobnost mimořádně nadaná. Něco jako guru. Nebo autistický kombinatorik. Nebo tomu nerozumíte, jen si to myslíte. A přesně do tohoto stavu chce Mezinárodní fotbalová asociace neustálými úpravami pravidel fanoušky dostat.



Další početné změny, často jen opravy formulací nebo nahrazení některých odstavců jinými, s podobným významem, pouze stylově vyšroubovanějšími, vydala Mezinárodní pravidlová komise IFAB letos k 1. červenci a platily už na některých turnajích, jež začaly před tímto datem. Na veřejnost se dostala hlavně ta část úprav, jež se projeví v konkrétních situacích na hřišti. O jak dalekosáhlé změny vlastně jde, je z nich těžké vyčíst.

Že jsou některé odstavce opět přepsány a jazykově upravovány, je důležité vědět pro pochopení toho, jaké myšlení převládá u těch, kdo mají pravidla této krásné hry na starosti. Je to myšlení byrokratů.

Pro sestavení jednoznačného a srozumitelného textu používají krkolomný jazyk s takřka právnickými obraty. Pak je obtížné porozumět nejen slovům, ale i tomu, co se děje na hřišti, tomu, jak s pravidly zacházejí rozhodčí a jak jsou jejich výroky interpretovány a vysvětlovány.

Dotyk míče a ruky bránícího hráče v pokutovém území je, zdá se, pro osm členů IFAB obsesí. Už několik desetiletí pravidla kolem něj přepisují a upravují, aniž by vymysleli přijatelné řešení jak pro fotbal, tak pro jeho přijetí a pochopení lidmi na tribunách a u televizních obrazovek. Je to naprosté nepochopení smyslu věci.

Fotbal se nehraje pro dosažení absolutní spravedlnosti, protože v plynutí zápasové doby není čas na její hledání. Problémy s videem, které mělo tuto spravedlnost výrazně přiblížit, to dokládají jasně.

Umělá podpora systému VAR

Fotbal se hraje pro zábavu, pro emocionální bohatost společnosti, pro šíření ducha fair play, pro dosažení sounáležitosti. Fotbal učí vypořádávat se s nezdary, nepříznivými okolnostmi a učí úctě k soupeři, k jinakosti, k rozmanitosti. (Komu se to nedaří, musí si sám odpovědět proč.)

Pravidla, jež od roku 1978 prošla stovkami úprav, fotbal a publikum od sebe vzdalují. Po posledních změnách v nich například stojí, že přímý volný kop rozhodčí nařídí, jestliže hráč zahraje míč rukou.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud