Karel Häring
17. února 2017 • 16:44

Žádné možná a asi se Slavií a Ivanschitzem. Víme, co se v lize (ne)stane!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mohli jsme říct, že Příbram sestoupí, Mladá Boleslav půjde nahoru a Slavia ještě raketověji, přičemž boj o titul se zřejmě rozhodne až v posledních kolech. Ale to by přece jen bylo dost snadné a očekávatelné. A tak jsme vybrali pět témat, o kterých se už před jarním restartem více či méně diskutuje. Ke každému z nich pak konkrétní verdikt bez „pravděpodobně“, „možná“ či „asi“.



Slavia (ne)získá mistrovský titul

Tady je potřeba volit každé slovo správně, aby se člověk nedostal do křížku s fanoušky Slavie. Ti mají pochopitelně po letech, kdy museli hledat svůj tým před startem jara v lepším případě v polovině tabulky (od sezony 2009/2010 do 2014/2015), právo na dávku euforie. I proto jsou jich plné sociální sítě. Jen se nesmí nic přehánět, včetně reakcí na jiný názor (je dobré si vzít příklad z pokory trenéra Jaroslava Šilhavého ).

Jisté je, že jejich očekávání jsou logicky velká. Vždyť Slavia znovu výrazně posilovala. Pochopitelně, samotná aktivita a přímočarost na přestupovém trhu ještě body do tabulky nepřipisuje. Aby tým šlapal, musí si všechno sednout. To se v závěru podzimu začalo dařit a je otázka, jestli nová vlna posil tuhle chemii nějak nerozmělní. Když Manchester City ovládli v roce 2008 šejkové z Abú Zabí, začali významně utrácet. Prvního titulu se však dočkali až v sezoně 2011/2012. Všechno chce svůj čas.

Anketa mezi redaktory Sportu: První tři místa? Na vrcholu bude Plzeň, shodují se
Video se připravuje ...

Nabitý kádr nemusí v našich podmínkách dělat vždy dobrotu, ať už si o tom myslíme, co chceme. A navíc, trenéra Šilhavého provází pověst, že si s tím v Jablonci nedokázal dobře poradit. Víc mu vyhovuje situace, kterou zažil v Liberci, když s ním získal titul v sezoně 2011/2012. Tehdy došel ke zlatu s kádrem, v němž pouze 13 hráčů odehrálo víc než patnáct zápasů.

Každý z členů kabiny Slavie bude chtít nastoupit. Pokud bude jaro smrdět titulem, dokáží ti z lavičky přijmout nevděčnou roli. Když se výsledky dostanou do kategorie „rozpačité“, může se v kabině řešit: proč on a ne já.

A do toho tu máme obrovské očekávání symbolizované na Twitteru a podobně hashtagem #spolujsmesilnejsi a s tím vším narůstající tlak. Těch nástrah je víc, než by se na první pohled zdálo. Proto…

Verdikt: Ne, teď ještě ne, až jindy.

Lafata se (ne)vrátí do základní sestavy

Poslední půlroky se to opakuje. Vzhledem k věku (35) hledá Sparta dlouhodobě kanonýra, který by jej mohl nahradit. Po vydařeném loňském jaru věřila, že tahle role přejde na Lukáše Juliše. Na něj vsadili i teď (jistě, možná víc pro Evropu než ligu). Jenže David Lafata si vybojuje své místo velmi rychle zpět, protože pro ligu, kdy Letenští dobývají, nikoho lepší nemají. A plnohodnotnou náhradu hned tak mít nebudou.

Boj o titul řečí čísel: Plzeňská defenziva, slávistická fair play a sparťanská kombinace
Video se připravuje ...

Lafata dá gól čímkoliv. Pravou, levou, hlavou i… prostě čímkoliv. Juliš má oporu v pravé, ovšem s hlavičkováním je to slabší. Gólově je silnější Matěj Pulkrab, což dokládají jeho vynikající statistiky osmnácti ligových startů (včetně Liberce) a 8 gólů. Zatím částečně těží z toho, že většinou nastupuje v druhé půli proti unavenějším obráncům. Ale na to, aby vedl útok Sparty to ještě není. A zároveň by to v klubu s evropskými ambicemi nemělo ležet na dvaadvacetiletém a devatenáctiletém talentovi.

Verdikt: Lafata bude v základu dřív, než se nadějeme

Ivanchitz (ne)bude hvězdou

Plzeň se vydala na neprobádanou půdu. Sází na hráče mimo česko-slovenskou partu, což sice není úplně poprvé. V létě 2012 to zkusila s Arménem Edgarem Malakjanem, před startem této sezony s Ergysem Kacem. Ani jeden případ nedopadl dobře. A to se od nich nečekalo tolik, jako nyní od 33-letého Rakušana. Provází ho velmi dobré reference, za dva roky v dresu Seattle Sounders si připsal osm gólů a 18 asistencí, i díky vynikajícím standardním situacím. Přichází jako šampion MLS. Základní otázka je, jak k angažmá v Plzni přistoupí, jak rychle se vyladí do fyzické pohody, a jak jej kabina přijme.

Verdikt (u kterého jsem nejdéle přemýšlel): Prosadí se a oslaví druhý titul během šesti měsíců

Nejlepší zimní ligové posily? Redaktoři volí Ivanschitze i navrátilce Konatého
Video se připravuje ...

Zlín si (ne)uhraje evropské poháry

Loni na jaře zažili propad tabulku až na dohled sestupových příček, tentokrát mají ve Zlíně mnohem větší ambice. Ze čtvrté příčky myslí na pohárovou Evropu. To je na „Zlíncesteru“ sympatické. Navíc tomu přizpůsobil i přestupovou politiku. Jenže…

a). Přišli o stopera Tomáš Hájka, který s Jakubem Jugasem odehráli od léta 2015 bok po boku 41 zápasů ze 46. Zoran Gajič si bude muset teprve zvykat. A do Zlína nepřišel jako hráč základní sestavy Bohemians. 

b) Jak říkal trenér Bohumil Páník, zamítnutím přestupu do Slavie vzali největší hvězdě Zlína Vukadinu Vukadinovičovi hračku. A „děti“ okolo takové nespravedlnosti obvykle nějakou dobu trucují.

c) Na konci léta odešel Tomáš Poznar (5 zápasů, 2 góly) a přišel Haris Harba (12 zápasů, šest gólů). Bosňan už je taky pryč a nahradit je má Jean David Beauguel. Od léta 2015 se ve 34 zápasech prosadil jen jednou. Ale třeba se probudí. Třeba, možná, snad…

d) Každý soupeř už bude mnohem lépe připravený.

Výsledek?

Verdikt: Zlín první čtyřku neudrží.

Veteráni (ne)probudí Brno

Možná ta myšlenka trenéra Svatopluka Habance před startem sezony i napadla. Jaká? Že i když se v závěru podzimu Pavel Zavadil uzdraví, s osmatřicetiletým hráčem už počítat nebude. Jenže situace v tabulce se vyvinula tak, že byl nakonec rád, když bývalý hráč Sparty či Malmö nasbíral pár minut. Právě jeho centr uchránil Zbrojovku v 16. kole od domácí porážky s Karvinou. V nastaveném čas vyrovnal Lukáš Vraštil. Do jara s ním kouč počítá do základu. A vedle něj bude Jan Polák. V součtu 73 let. Naběhají se, chlapci, a mohou mít problémy s rychlejšími soupeři. Zároveň je evidentní, že Zavadila Brno stále potřebuje. Jeho kreativitu, tvůrčí schopnost i fakt, že se na hřišti, na rozdíl od jiných, před balonem neschovává. A pak jsou tu jeho standardní situace…

Verdikt: I díky nim se Brno posune v tabulce výš.

Anketa: Kdo na jaře v lize překvapí? Zlín i Boleslav, tipují redaktoři Sportu
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud