Karel Häring
Premium
13. srpna 2018 • 11:41

Strach dát mládí šanci? Důvodů, proč "starci" vládnou v lize, je mnohem víc

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Před necelým měsícem svět oslavoval devatenáctiletého Kyliana Mbappého. Francouzského teenagera, který patřil k nejlepším hráčům fotbalového šampionátu v Rusku. Po úvodních kolech FORTUNA:LIGY se klaníme nestárnoucímu, šestatřicetiletému Milanu Barošovi a dalšímu zkušenému hráči – slávistovi Josefu Hušbauerovi.



A tak se znovu rozjely debaty, proč se čeští trenéři bojí dávat šanci mladým. Na tohle téma zazněly v předchozích dnech dva, z mého pohledu důležité výroky. Netýkají se ho přímo, ale leccos vysvětlují. V každém případě příčin, proč je v některých klubech věkový průměr kádru vyšší než obvykle, je pochopitelně víc. A mnohem významnějších než údajný strach.

Po prvních dvou kolech se objevila čísla, kolik minut v součtu absolvovali v jednotlivých ligových týmech hráči do 22 let. Nejvíc prostoru jim dávaly Teplice, Dukla či Příbram, zatímco Plzeň nebo Slavia ani minutku.

Netvrdím, že by počet mladíků v sestavách nemohl být u českých klubů vyšší. A určitě je lepší vynaložit velké prostředky za talentovaného mladíka (Jan Matoušek) než vyhazovat peníze za obří plat pro Semiha Kayu, jehož výkonnosti dosahuje každý druhý stoper v lize.

Ale tahle, řekněme, opatrnost, a to především u velkých klubů, má své důvody. Nemohou si dovolit ztrácet body tím, že dají talentům čas na rozkoukání. Šanci dostanou jen ti mimořádní.

I v Česku existují kluby, které postavily svou filozofii na sázce na mládí. Je to důležité. Jenže tahle strategie s sebou nese riziko nevyzpytatelnosti výsledků. Slovácko v posledních dvou sezonách bojovalo o udržení, Příbram sestoupila, Olomouc spadla dvakrát. Jakub Plšek a spol. se postupně obouchali, jenže se to neobešlo bez předchozího pádu. A až přestoupí k movitější konkurenci, velmi pravděpodobně nastane u Sigmy pokles.

Ještě zajímavějším případem je pražská Sparta, když vsadila na generaci ´92 okolo Ladislava Krejčího , Jakuba Brabce, Pavla Kadeřábka . Zažila krachy s Malmö či Hackenem, získala „jen“ jeden titul. Až později se „vykopali“, nabrali zkušenosti a patřili k oporám týmu, který došel do čtvrtfinále Evropské ligy. Klub následně za jejich přestupy zinkasoval velké peníze. Ano, je to jedna z cest, která se může vyplatit, ale je při ní velmi složité sklízet úspěchy opakovaně. Většinou přicházejí v sinusoidách. Top týmy o život v sinusoidách nestojí.

Ale pojďme dál. Někteří trenéři opakují, že je nezajímá datum narození, ale kvalita. Ta je samozřejmě zásadní. Baroš dostával hodně prostoru už jako teenager. Tehdejší majitel Baníku Alois Hadamczik na to hodně tlačil, v rychlíkovi z Vigantic viděl velký přestupový potenciál.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud