Karel Häring
19. září 2018 • 13:36

Konec harakiri v obraně. Liverpool se změnil, táhnou jej defenzivní opory

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Seznam „výjimečných pohárových večerů na Anfieldu“ se v úterý před půlnocí rozrostl o nový přírůstek. Liverpool ve své historii zažil několik památných evropských bitev a fanoušci si je moc rádi připomínají. Třeba tu z roku 1977 proti St. Etienne, kterou v odvetě rozhodl ve prospěch „Reds“ David Fairclough gólem šest minut před koncem.



Nebo když Steven Gerrard v prosinci 2004 proti Olympiakosu Pireus – Liverpool potřeboval vyhrát o dva góly – vypustil čtyři minuty před koncem ránu ostřejší než meč od Hattoriho Hanza a domácí vyhráli 3:1. Na jaře si pak v Istanbulu došli pro trofej.

Několik mimořádných zážitků nabídl tým Jürgena Kloppa i při jarním tažení, které skončilo v Kyjevě proti Realu. Stejně jako v případě slavného záložníka, i v minulé sezoně to byly góly největších hvězd, které vyřazovaly jednoho soupeře za druhým. Trio Mohamed Salah, Roberto Firmino a Sadio Mané předvádělo mimořádné výkony.

Liverpool vstoupil do této sezony impozantně, šest soutěžních zápasů, šest vítězství. A co je nezvyklé, jen čtyři inkasované góly. Přestože utkání proti Paris St. Germain rozhodl v nastaveném čase oblíbenec tribun „Bobby“ Firmino, hvězdy této sezony zaří v obraně a záloze.

Klopp byl v minulosti kritizován, mnohdy oprávněně, za to, že nedokáže najít správný balanc mezi defenzivou a ofenzivou. A že navzdory vší útočné kráse zůstávali „Reds“ velmi křehcí vzadu. Zatím to vypadá, že v tomto směru udělali velký pokrok.

Hlavní postavou této změny je James Milner. Už v minulé sezoně se mohl vrátit na oblíbenou pozici do zálohy, ale tempo, v jakém odehrává zápasy, jak získává míče, jak velký prostor v dosavadních utkáních pokrývá, je obdivuhodný. Po zásluze byl opakovaně vyhlášen Mužem zápasu. Nenápadně, ale neustále se zlepšuje Georginio Wijnaldum. V novém klubu si velmi rychle zvykl Naby Keita, který se střídá s Jordanem Hendersonem. Ten sice není tak kreativní, ale počet míčů, které při intenzivním presinku vyhraje, je úžasný. A bylo tomu tak i proti PSG.

Daniel Sturridge slaví svůj gól do sítě PSG v Lize mistrů
Daniel Sturridge slaví svůj gól do sítě PSG v Lize mistrů

V obraně vyčnívá Virgil van Dijk. Nejdražší obránce světa, ovšem při pohledu na jeho hru debaty o ceně ustávají. Vyzařuje z něj klidná síla a zároveň nesmírná elegance a majestátnost. Navíc po jeho boku roste Joe Gomez, původně krajní bek. A pak je tu síla na krajích - Andy Robertson zleva a devatenáctiletý Trent Alexander-Arnold na pravé straně, který v úterý eliminoval Brazilce Neymara a ještě si dovolil přes něj útočit a využít skutečnosti, že k přednostem hvězdy PSG rozhodně nepatří defenzivní činnost.

Ještě nepadlo jméno gólmana Alissona Beckera, jenž dodává defenzivně potřebnou jistotu.

Pro Liverpool je tahle změna důležitá, protože Mohamed Salah se zatím spíš trápí, jeho řeč těla napovídá, že se necítí zcela v pohodě. Částečně k tomu přispívá občasná sobeckost Sadia Maného, který opakovaně zakončuje sám, než aby našel lépe postaveného spoluhráče. Ale tyhle věci se mohou brzy vyřešit. Pro Salaha, který špatnou rozehrávkou nabídl PSG vyrovnání, je dobře, že zatím není pod tlakem, jelikož si „Reds“ dovedou poradit jinak.

Je stále velmi předčasné odhadovat, jestli na konci sezony získají alespoň jednu trofej. Ale jisté je, že Liverpool verze 2018/2019 se od té předchozí liší. Stále baví směrem dopředu, ovšem v obraně (prozatím) odložil Hanzův meč a přestal páchat harakiri.

Autor je spolupracovník isport.cz a šéfredaktor čtvrtletníku Football Club

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud