Květoslav Šimek
14. dubna 2022 • 13:00

Hrubec mezi brankáři vyčnívá. Chytá i pomáhá, není asociál

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

KOMENTÁŘ KVĚTOSLAVA ŠIMKA | Svět hokejových brankářů je zvláštní. Podivíni, říká se často. O mnohých to i platí, jejich názory občas skutečně umí překvapit. Že by to ale byl zrovna případ Šimona Hrubce, se rozhodně říct nedá.



Táta čtyřletého syna rozhodně není typem člověka, který by měl během strašného válečného konfliktu na Ukrajině v hlavě pouze hokejovou kariéru, prestižní místo v KHL a jeho jediným problémem by měl být zablokovaný ruský účet v Omsku. Vůbec ne.

O brankářově povaze je poměrně vypovídající třeba jen historka z dětství. Když mu táta říkal, že bude muset nechat hokeje, protože na brankářskou výbavu mít nebudou, přinesl malý Šimon z pokojíku PlayStation. „Byla to novinka, úžasný dárek, v republice tehdy bylo jen pár kousků,“ vzpomínal po letech pro Sport. „Říkal jsem tátovi, ať ho teda prodá a koupí mi za něj výstroj.“

Že mu nejsou lhostejné ani osudy ostatních, dokazuje Hrubec i v unikátním projektu Saves Help. Přišel s ním před pěti lety a postupně do nadace „zbláznil“ všechny české i slovenské brankáře. Ať už se podíváte na jakoukoliv jejich helmu, třeba i v NHL, uvidíte logo Saves Help: přeškrtnuté čárky zákroků.

Gólmani za každý svůj zákrok přispívají na společný účet. Když jich mají v sezoně málo, zaplatí speciální částku podle uvážení. A společně pak vyberou konkrétní pomoc. Nadace už takto nakupovala sáně pro parahokejisty, nebo naposledy speciální ortopedické stroje a pomůcky pro děti.

„Mám spoustu přátel mezi doktory, vojáky, policisty anebo hasiči,“ vysvětloval Hrubec. „Často si povídáme o svých profesích a přiznám se, že kolikrát se zatajeným dechem poslouchám jejich příběhy, jak někoho zachraňují, bojují anebo nasazují své životy za zdraví a bezpečí druhých. A přitom vždy říkají – dělám jen svou práci.“

I Hrubec ji dělá. Invazi ruských vojsk na Ukrajinu neschvaluje, válku jako všichni normální lidé silně odsuzuje. Jako řada jeho ruských spoluhráčů. Nebo ruských hokejistů, kteří v této sezoně hráli v extralize.

Že to v Omsku nezabalil hned? Kdyby to šlo, Hrubec by to udělal. Stejně jako ostatní čeští hokejisté, kteří měli a mají v KHL smlouvy. Není žádný asociál.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud