Lukáš Tomek
11. května 2015 • 05:00

Jágrova role nebude nikdy vedlejší, tak to u superhrdinů bývá!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ten moment dokonale vystihl vše. Jaromír Jágr na světovém šampionátu prostřelil německého gólmana a ve vysočanské aréně mnohatisícový dav začal skandovat jeho jméno. Hokejová modla nepatří mezi hráče, kteří takové projevy náklonnosti hned opětují a nechají se vyrušit z dokonalého soustředění na zápas. Tentokrát však udělal výjimku…



Když se jeho tvář objevila na kostce nad ledem, zatnul vítězně pěst a pokynul fanouškům. Tím letmým gestem jakoby říkal: „Díky za podporu, vím o vás. A také mám radost.“ Celé to trvalo vteřinu, možná dvě. Ale stačilo to k tomu, aby skoro 20 tisíc diváků leželo Jágrovi u nohou. Aby byl jejich miláčkem, blanickým rytířem, superhrdinou s nadpřirozenými schopnostmi, tátou hokejové rodiny, posledním Mohykánem zlaté hokejové generace.

Před turnajem se přitom čile diskutovalo o Jágrově roli v týmu. O tom, že by už neměl být ústřední postavou mužstva. Že nastává čas pro ostatní, aby vystoupili ze stínu. Plán to byl hezký, ale skutečnost ukazuje, že naprosto nereálný. Legendární útočník už sice nenastupuje v zahajovací pětce zápasu, ale to je také asi jediná změna oproti minulosti. Jinak je dál největší ikonou.

„Ano, je stále naším nejlepším a nejnebezpečnějším hráčem. Bohužel,“ řekl na adresu Jágrových hokejových výkonů i trenér Miloš Říha. Jeho myšlence rozumím – ideální by bylo, aby hokejová reprezentace mohla spoléhat na nové mladší hvězdy. Aby tu nebyl jen jeden Voráček, ale třeba hned čtyři či pět.

Jenomže na druhou stranu - i kdyby mělo Česko k dispozici Crosbyho s Ovečkinem, Jágrovu pozici by to zásadně nezměnilo. V případě 43leté legendy totiž nejde jen o hokejové dovednosti, ale o dokonalý obraz národního hrdiny.

A k tomu nepatří jen síla a přesná střela, ale i věrnost, obětavost, bojovnost a opravdovost v tom co dělá a čemu věří. A přesně takový Jágr v očích Čechů je. A do značné míry právem.

Navíc je úchvatné sledovat proměny a nové tváře, které fanouškům fenomenální hokejista v průběhu času ukazuje. Jestliže v Naganu to byla nespoutaná hvězda, která přemýšlela především o své roli v týmu, ve Vídni 2005 už to byl také srdcař, jenž zlatý turnaj absolvoval i se zlomeným malíčkem.

V Německu 2010 se pak národu zjevil Jágr – morální vůdce. Muž, který se postavil na obranu party málo zkušených hráčů, kteří vypadali být v bezvýchodné situaci. A dovedl je k senzačnímu triumfu.

A Praha 2015? Jágr se tu vedle výše zmíněného představuje nově i v roli jednoho z ochránců týmu. V roli chlapíka, který je proti všem svým zvyklostem ochotný se za mužstvo i prát. A to doslova.

Čím to je? Kalkul v tom nehledejte. Spíš Jágrovu mimořádnou a přirozenou citlivost a schopnost dělat ve správnou chvíli ty správné věci. Slavná osmašedesátka dobře ví, že už jí oproti minulosti chybí více dynamičnosti i rychlosti. A že i střela zápěstím už není tak smrtící jako dřív. Ale evidentně se s tím nehodlá smířit.

I proto si v týmu hledá nové polohy, v nichž může být užitečný. I proto najednou dohrává protihráče a pere se, i proto už neřídí přesilovky z pravého křídla, ale schytává rány před brankou.

A co říct na námitky těch, kterým se zdá, že Jágr není tak dokonalý a je často zbytečně idealizován? Ano, mají pravdu - není dokonalý jako každý smrtelník. Nicméně ve svém hlavním oboru „hraní hokeje“ - je naprosto obdivuhodný a geniální. Díky své ochotě obětovat se pro věc, které věří, díky své posedlosti být stále lepší.

Takže nebraňme se tomu vidět Jágra - zvlášť během hokejového šampionátu - jako superhrdinu. A na těch je přeci ze všeho nejdůležitější to, kvůli čemu je ostatní obdivují a čím je inspirují být také lepší. A toho u Jágra opravdu není málo.



Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud