Marek Stodůlka
26. října 2020 • 21:00

Odešel král Chabib. Co teď s našlapanou UFC divizí? Pozor na černého koně

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

BLOG MARKA STODŮLKY | Konec Chabiba Nurmagomedova po sobotním 29. triumfu kariéry sice značně ochudí fanoušky MMA, na druhou stranu ale teď dá v lehké váze UFC zelenou nesmírně zajímavým bitvám. Conor McGregor, Tony Ferguson, Justin Gaethje a další si to teď mohou rozdat o pás, který se zdál být nedosažitelným. Pole adeptů na titul je ale mnohem hlubší. Černý kůň? Charles Oliveira.



Prostor pro spekulace. Kdo si zaslouží uvolněný opasek, nebo aspoň šanci o něj bojovat? Ve většině divizí by se dva jasní adepti určitě našli, ale v té do sedmdesáti kilogramů? Sakra těžký oříšek.

Vždyť v žebříčku napříč všemi kategoriemi se do patnácté pozice vměstnalo pět lehkých vah. Do toho podepsalo UFC skvělého Michaela Chandlera z Bellatoru, který dokonce figuroval jako náhradník pro duel Chabiba Nurmagomedova s Justinem Gaethjem, a zajímavých jmen je mnohem víc. Zapeklitá práce pro matchmakery.

Dustin Poirier se 23. ledna utká s Conorem McGregorem, to je dané. Ten, kdo vyhraje, se nejspíš „kvalifikuje“ do bitvy o titul, a to i přes to, že duel proběhne ve veltrové váze. Poirier by si to určitě zasloužil. No a Conor? To je prostě Conor. Ten má v UFC vlastní pravidla, a tak by toto vítězství mělo stačit. A aby si irský bouřlivák po několika letech opět ukradl titul? To je scénář, jaký by pro organizaci nenapsal ani Steven Spielberg.

Zápasník Chabib Nurmagomedov po výhře nad Justinem Gaethjem na galavečeru UFC 254
Zápasník Chabib Nurmagomedov po výhře nad Justinem Gaethjem na galavečeru UFC 254

No jo, ale co dál? Mně osobně chybí v debatách o vyzyvateli jedno jméno. Charles Oliveira. Brazilec od prohry s Paulem Feldrem v roce 2017 sedmkrát zvítězil. A co víc, sedmkrát ukončil soupeře před limitem. K tomu si přidejme rekord pro čtrnáct submisí v UFC, takže extrémně nebezpečnou hru na zemi a výrazné zlepšení v postoji. Proč je zrovna tenhle chlápek přehlížen? Jeho souboje jsou ze sekce toho nejzábavnějšího, co UFC nabízí.

Ideální plán? Pyramida. Osm jmen, které by od titulové šance dělily dvě výhry. Poirier, McGregor, Chandler, Gaethje, Ferguson, Oliveira, Dan Hooker a Islam Makachev. Přání možná bláhové, nabídlo by ale nespočet výborných spektáklů. Lehká divize by se tak po suverénní vládě jednoho muže opět rozběhla jako o závod. O závod, který by sledoval celý svět.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud