Martin Hašek
5. září 2012 • 21:30

NOVÝ DOKUMENT: Legenda o vášni a nezlomnosti Josefa Váni

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTO | Je to silný film o silném člověku. Časosběrný dokument režiséra Jakuba Wagnera přibližuje rok a půl života slavného žokeje Josefa Váni pěkně zblízka. Až půjdete do kina, budete od prvních minut žasnout nad tím, čím si Váňa v životě prošel. A že ho to nezlomilo.



Váňova vytrvalost v souboji s bolestí a skutečnými fyzickými pády je hlavním tématem dokumentu. Z plátna křičí hned v úvodních sekundách při autentickém záznamu Váňova rozhovoru s linkou záchranné služby poté, co ho na jaře zavalil kůň.

Někomu možná Váňa připomene Josefa Šebánka, slavného neherce z Formanových filmů. Jenže Váňa nehraje. On je prostě takový. Všichni v jeho stáji mu říkají šéf a on se tak chová.

Rychle chodí (dokonce tak, že s jeho tempem měli problémy lidé ze štábu), tedy pokud se zrovna neopírá o berle po pádu z koně, který ho málem stál život. Rychle myslí. A rychle mluví.

Plátno je plné ostrých slovíček z běžného dostihového života. Když Váňa viděl jejich koncentraci na plátně, sliboval, že se polepší. Ta slovíčka ale nejsou falešná. Bez nich by byl film sterilní. Nakonec i režisér Wagner si pochvaloval, že sem tam nějaké to "hovno" či "kurva" vůbec neškodilo. Ostatně Váňa je normální chlap, nikoli pohádková postava.

Premiéru filmu Váňa si nenechal ujít ani zpěvák Karel Gott
Video se připravuje ...

Národu se tak z televizních záběrů Velké pardubické může jevit. Film Váňovi slávy určitě neubere. Nevystupuje v něm však hvězda, nýbrž pracovitý člověk, kterého jen tak něco nezlomí. O jeho kostech to bohužel neplatí, jenže Váňa to bere se svojí filozofií: "V životě bylo hůře."

Ten film stojí i v pirátském Česku za to dojít si na něj do kina. A v pátečním Sport Magazínu zase stojí za přečtení rozhovor s Váňou o jeho filmu. Nenechte si ho vyprodat...

Josef Váňa přichází na premiéru dokumentárního snímku o jeho dostihové kariéře
Video se připravuje ...

Nejslavnější český žokej uvedl premiéru dokumentárního filmu Váňa
Nejslavnější český žokej uvedl premiéru dokumentárního filmu Váňa

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud