Martin Hašek
5. listopadu 2021 • 19:45

Supermoderní pětiboj bez koní? Se skandálem z Tokia to nesouvisí

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Koňský parkur zřejmě po skandálu v Tokiu zmizí z moderního pětiboje. Podobné titulky zaplavily internet v posledních dnech a jsou jen dalším důkazem neblahého rozmachu klikací žurnalistiky, která senzační titulek nadřazuje nad fakta. Protože příčinná souvislost s obludně nafouknutým mlátícím skandálem z olympijského Tokia je mizivá.



Na Hrách v Tokiu vzbudil velkou pozornost případ německé moderní pětibojařky Anniky Schleuové. Ta útočila na zlato, jenomže v parkuru ji vylosovaný kůň Saint Boy neposlouchal.

Schleuová se psychicky složila, rozplakala se, ale také uštědřila koni pár ran bičíkem a pobízela ho i ostruhami. Když se kůň přiblížil bariéře, trenérka Kim Raisnerová ve vzteku koně bouchla do zadku pěstí, za což byla následně vyloučena z olympiády.

Následovala ukázka prohnilého pokrytectví současné doby. Na sociálních sítích bouchly saze nenávisti a potlačovaných komplexů. Chudák Schleuová byla šmahem obviňována z týrání zvířat. Americká herečka Kaley Cuoco dokonce nabídla, že zlobivého koníka odkoupí, aby poznal, že se dá žít i bez důtek. Penny! Penny! Penny! Svatá prostoto!

Nechme teď stranou věčný spor, proč se koně pro sport vlastně chovají. Jestli není opravdu příliš laciné líčit jejich život jako utrpení kvůli jednomu momentu před kamerami. Jestli slovutní ochránci zvířat mají variantu, co by se stalo se šlechtěnými plemeny, kdyby koňský sport nebyl. Jedli jste někdy koňský guláš?

Emociálně přehecovaný případ z Tokia každopádně v mediálních konstrukcích sloužil jako palivo pro ohnivé články o budoucnosti moderního pětiboje. A ta se opravdu řeší. Už několik let.

Od roku 2018 pracuje pod mezinárodní federací UIPM komise pro inovace v čele s bývalým mexickým olympionikem Ivarem Sisniegou, která hledá, jak tradiční sport zachránit.

Svět se totiž od konce devatenáctého století zásadně změnil. Baronu Pierre de Coubertinovi se líbil sport, který by napodoboval dovednosti vojáka kavalérie, k čemuž kromě střelby, šermu, schopnosti rychle běhat a plavat mimochodem patřila i nutnost jezdit na předem neznámém koni.

V moderní době je sport zvaný moderní pětiboj naplněný starobylými disciplínami. Změny už proběhly, střelba a běh byly spojeny v jednu disciplínu, která připomíná laserový biatlon na suchu. Požadavek neznámého koně pro závodníky ale už způsobil mnoho sportovních tragédií, naděje Davida Svobody v Pekingu například skončily na neposlušném koni Jang-Jangovi.

Podobné příhody přišly široké veřejnosti jako nefér, sportu dlouhodobě škodily. Navíc jsou koně pro sport logistickým i finančním závažím. To jsou pravé důvody, proč výkonný výbor Výkonný výbor UIPM historii koňského parkuru chce uzavřít. Opravdu nikoli pro pár ran bičíkem před vytřeštěnými zraky bolestně lkajících ochránců zvířat.

Za vším je především zoufalá snaha, jak udržet sport na olympijských hrách. Jako mnoho tzv. malých sportů i moderní pětiboj vidí pod pěti kruhy jediný smysl své existence. A dělá pro to všechno, ničí samotné své základy. Hrdost stranou.

Na druhou stranu, v tomhle případě nemusí být vytrhávání tradic úplně na škodu. Jen by se to mělo vzít z gruntu. Co jsou moderní sporty dneška? Jmenujme skateboarding, parkour ve smyslu dobrodružné cesty z bodu A do bodu B přes překážky, ze střelby může být klidně paintball. Tenhle sport už stejně nikdy nebude jako dřív. Budoucností je supermoderní pětiboj!

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud