6. srpna 2021 • 14:25

Tohle bolí! Vzpurný kůň v Tokiu vypekl favoritku, místo zlata moře slz

Autor: krm
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Větší smůlu snad mít nemohla. Německá moderní pětibojařka Annika Schleuová (31) měla olympijský závod v Tokiu skvěle rozjetý. Jedna z největších favoritek po dvou disciplínách vedla, jenže pak přišel osudný parkur. A Schleuovou potkalo to samé, co před třinácti lety na Hrách v Pekingu zastavilo Davida Svobodu. Vylosovaný kůň odmítl poslušnost a zdrcená Němka místo útoku na zlato skončila v slzách…



V šermu si počínala jasně nejlépe ze všech. Solidní plavání Schleuovou po dvou disciplinách řadilo na první pozici. Před závěrečným během se střelbou bylo jen potřeba poradit si s překážkami v parkuru.

To se ovšem vůbec nepovedlo.

Připomeňme, že v moderním pětiboji je kůň jezdcům přidělen až těsně před závodem. Mají jen krátký čas na seznámení, dopředu ho vůbec neznají. Možná si vzpomenete na příběh Davida Svobody, kterého na Hrách v Pekingu zradil neposlušný Chun-chun a veškeré šance českého favorita se rozplynuly. Svoboda si spravil chuť až o čtyři roky později v Londýně, kde bral zlato.

Jednatřicetiletá Schleuová bude muset doufat v podobný scénář.

Zdrcená německá pětibojařka
Zdrcená německá pětibojařka

Co se stalo? Němka dostala koně zvaného Saint Boy, „svatý chlapec“ se ale rychle změnil v její noční můru. Už na začátku jízdy bylo patrné, že Schleuovou nečeká nic lehkého, kůň se bránil jen samotnému nástupu na trasu. Zoufalá závodnice se jej snažila všemi možnými způsoby dostat pod kontrolu, což se nakonec povedlo.

Saint Boy překonal několik úvodních nástrah, pak už se mu ale dál nechtělo. Některé překážky shodil, před dalšími zastavil úplně. Když odmítl skok počtvrté, Schleuová byla z parkuru diskvalifikovaná. Resumé? 0 bodů a propad výsledkovou listinou až na začátek čtvrté desítky.

„Tohle jen ten nejhorší možný scénář, který mohl nastat. Kdyby parkur alespoň nějak zvládla, medaile jí nemohla utéct,“ litovala svou reprezentační parťačku Lena Schönebornová.

Schleuová byla logicky naprosto zdrcená, ihned v sedle se rozplakala. Její olympijský příběh je o to smolnější, že na Hrách v Riu skončila čtvrtá, těsně pod stupni vítězů. V Tokiu patřila k největším favoritkám, věřila, že tahle olympiáda bude její. Bohužel…

Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud