Martin Minha
9. listopadu 2023 • 17:10

Zpátky k fotbalu, prosím! VAR a jeho problémy zastiňují hru

Autor: Martin Minha
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zákroky na hraně, (ne)uznané góly, žluté karty pro hráče i manažery, dlouhá nastavení, VAR, VAR a ještě jednou VAR. Také máte pocit, že anglická média v posledních týdnech řeší víc výkony rozhodčích než nejlepších fotbalistů na světě? A může se situace v tomto směru vůbec zlepšit?



„Je to trapné. Naprostá ostuda. Jsem v této zemi přes 20 let a úroveň řízení zápasů nebyla nikdy takhle nízko. Není hodna kvality nejlepší ligy světa. Je mi z toho zle. Tohle rozhodně nebyl gól. V žádném případě.“

Slova manažera Arsenalu Mikela Artety pro televizi Sky Sports po duelu 11. kola anglické Premier League mezi Newcastlem a londýnským týmem vyvolala četné reakce mezi fotbalovými experty po celém světě.

Při rozhodujícím gólu Anthonyho Gordona z 64. minuty zápasu na konečných 1:0 pro Magpies rozhodčí u VARu Andley Madley a Stuart Burt zkoumali déle než 4 minuty hned tři „situace na hraně“ (zda míč před dosažením branky neopustil hrací plochu, zákrok mezi Gabrielem Magalhãesem a asistujícím Joelintonem, a také možný offside u skórujícího Gordona). Všechny tři situace nakonec rozhodčí vyhodnotili ve prospěch Newcastlu.

Zápas, médii označený jako šlágr minulého víkendu, přinesl i další kontroverzní situace. Záložník Arsenalu Kai Havertz ve 37. minutě duelu tvrdě ve skluzu sestřelil domácího středopolaře Seana Longstaffa. Hlavní rozhodčí Stuart Attwell za zákrok udělil (jen) žlutou kartu. Další tři ukázal domácím hráčům za hlasité protesty.

Červenou kartu pro soupeře ale chtěli i hráči Arsenalu. Těsně před poločasovým hvizdem se po Jorginhovi loktem ohnal oblíbenec fanoušků v St James` Parku Bruno Guimarães. Tento střet rozhodčí (dokonce) nepotrestali vůbec. Manažer Newcastlu Eddie Howe měl po duelu jasno: „Jestli měla být někde udělena červená karta, pak při zákroku Havertze,“ tvrdil na pozápasové tiskové konferenci anglický kouč.

Arsenal tak poprvé v sezoně prohrál a v tabulce Premier League je před víkendem čtvrtý. Newcastle je šestý a drží krok s aktuálně nejlepšími týmy v lize. Škoda pro fotbal je ta, že v pozadí kontroverzních momentů zůstalo extrémní tempo zápasu, taktická připravenost obou týmů nebo některé individuální výkony hráčů.

Ničí VAR fotbal?

Téma „rozhodčí“ převyšovalo čistě fotbalové momenty i v týdnu - například při atraktivním (a z pohledu tabulky skupiny A mimořádně důležitém) zápase Ligy mistrů mezi týmy FC Kodaň a Manchester United. Vzpomeňte si na 42. minutu a zákrok Marcuse Rashforda, který si v souboji pomohl ostrým došlápnutím kotníku domácího obránce Eliase Jelerta. Angličan byl po zásahu VARu vyloučený, United následně přišli o pohodlné vedení 2:0, nakonec v Dánsku prohráli 3:4 a ve své skupině prestižní soutěže jsou aktuálně poslední.

Scénu „fotbalových expertů“ v Anglii aktuálně ovládají bývalí obránci Premier League Jamie Carragher a Gary Neville. Jako zástupci televize Sky Sports se několik let prezentují jako fanoušci systému VAR. Po posledních událostech na trávnících ale zřejmě Carragherovi došla trpělivost. „Ztratili jsme fotbal! Zbavte se VARu, tohle je ostuda,“ napsal ve středu večer bývalý stoper Liverpoolu na sociální síť X.

Připomeňme, že si systém VAR odhlasovaly samotné kluby Premier League už v listopadu 2018. Od ročníku 2019/20, kdy se technologie v nejvyšší anglické soutěži používá, už vedení rozhodčích (organizace PGMOL) přiznalo 13 fatálních chyb, za které se daným klubům veřejně omluvilo.

Víkend nabídne duel Pochettino vs. Guardiola

Dvanácté kolo nejvyšší anglické fotbalové soutěže nabídne 5 zápasů v sobotu a 5 v neděli. Tým televize CANAL+ Sport se soustředí hlavně na druhou část víkendu. V neděli nabídne jak konferenční přenos složený ze čtyř duelů najednou (na programu CANAL+ Sport 2), tak dvojité studio Match Time (na hlavním programu). Moderátor Marek Skáčik ho zahájí už ve 14:30 společně s Karlem Poborským a Karlem Häringem. Trojice bude sledovat nejprve duel rozjetého Brentfordu s ambiciózním Liverpoolem a následně bitvu na Stamford Bridge mezi domácí Chelsea a aktuálně vedoucím celkem soutěže Manchesterem City.

Přeju příjemný víkend (snad stále) s nejlepší fotbalovou ligou světa!

Premier League na Canal + SportFoto CANAL+ Sport

Vstoupit do diskuse
3
Články odjinud


Články odjinud