Martin Mls
29. října 2020 • 22:38

Jako kámen ve výloze. Liberec v Bělehradu potopila děravá obrana

Autor: Martin Mls
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Přešli přes tři předkola a v prvním zápase hlavní fáze Evropské ligy se štěstím porazili Gent. Liberec bavil pohárovou pohádkou, ale ve čtvrtek večer narazil. Tým, který založil svůj úspěch na bezpodmínečné disciplíně a pevné defenzivě, schytal výprask 1:5 v aréně CZ Bělehrad. „Zaslouženě,“ uznal liberecký trenér Pavel Hoftych. Před další partií se suverénním Hoffenheimem ho čeká moře práce.



Přesně před týdnem mi bývalý kouč české jednadvacítky Ivan Kopecký řekl: „Liberec správně vychází z pevné obrany. Ta je jedním z hlavních důvodů jeho sukcesu.“ Slovan v prvních čtyřech zápasech na cestě Evropskou ligou inkasoval jediný gól, i díky tomu prošel z druhého předkola až do hlavní fáze a jen za postup získal příjemných osmdesát milionů korun.

Jenže v Bělehradě přišel šok, pevná defenziva se zhroutila. Jako kdyby výkladní skříní proletěl ostrý kámen. Jistě, Liberec ve své skupině platí za outsidera, ale nejen před týdnem proti Gentu ukázal, že dokáže překvapit.

Pozor, porážka 1:5 byla pro Slovan ještě milosrdná, mohlo to dopadnout i mnohem hůř. Liberec by za defenzivní fázi schytal pětku i ve škole: obrana byla přetížená a gólman Filip Nguyen, jenž toho ještě dost pochytal, se nechtěně dostal do role rukojmího rozjetých hostitelů. Navíc se kromě závěru prvního poločasu, kdy Jan Matoušek vstřelil gól naděje na 1:2, Slovan nemohl opřít o jedinou silnou pasáž.

Že Liberec na rozdíl od CZ nemůže hrát domácí ligu a že mu chyběli zranění stopeři Taras Kačaraba s Jakubem Jugasem? Tyhle dva detaily mají velkou váhu, ale jako hlavní důvody facky v Bělehradě neobstojí. Kouč Hoftych po zápase správně poznamenal, že vítěznou bitvu s Gentem jeho tým odbránil s větším srdcem: „Měli jsme být pro soupeře nepříjemnější a víc mu fotbal znechutit.“

Přesně tak, trenére.

Pokud by seveřané měli tenhle výkon zopakovat i příští týden v aréně rozjetého Hoffenheimu, který má po dvou zápasech šest bodů, tak… Raději nedomýšlet.

AC Milán - Sparta 3:0. Letenští neměli nárok a na první body v EL stále čekají
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud