Martin Vait
25. května 2022 • 13:25

Zázrak? Trochu ano. Sudí ale musí dál prohlubovat důvěru

Autor: Martin Vait
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mluvit pochvalně o rozhodčích je vždy nevděčná úloha, něco jako být šprtem v první lavici. Koloritem je spíš na vrchnost, která má být z podstaty věci odtažitá, až sektářská, nadávat. Zvlášť při všech nevyhnutelných přešlapech sudích a s minulostí, která se jim nedá odpárat. Historie českého fotbalu velí být maximálně obezřetný a vše zpochybňovat. 



Už jen to, že si Komise rozhodčích pod vedením Radka Příhody a Libora Kovaříka musela vybudovat v takovém prostředí elementární důvěru, vypovídá o jejím nadlidském úkolu. Proč? Jestli odposlechy něco ukázaly, pak to, že si slovy Miroslava Koubka lakýrky ušpinil takřka každý. Když měl tedy najednou klub X jednat absolutně čistě, neměl záruku, že klub Y nebude dál dělat levárny. 

Komisi rozhodčích se každopádně podařilo ustát celou sezonu. Ve funkci ji výrazně podrželo samotné renomé a profesionalita členů Libora Kovaříka či Antonína Korduly, kteří prokázali obdivuhodnou osobní odvahu ve chvílích, kdy Roman Berbr neochvějně vládl českému fotbalu. Čistotě fotbalu obětovali vlastní kariéru i roky tahanic po soudech. 

Stejně tak Komisi pomohlo, že reagovala pružně a trpělivě vysvětlovala práci rozhodčích. I díky tomu se vyhnula kritice, která by na její předchůdce padala daleko ostřeji. I do příští sezony bude klíčové, aby ze svých nároků nepolevovala a dál uměla dbát na důraz na komunikaci s médii i samotnými aktéry. Už teď složitě balancovala mezi tím, že veřejnost logicky potřebovala upřímnost a otevřenost, a sudí zase pro svůj rozvoj prostor učit se a dělat přitom občas i chyby. 

Libor Kovařík označuje jaro za zázrak a nedá se mu divit. Už jen vést desítky profesionálních rozhodčích v pár lidech a soustavně s nimi pracovat je velmi náročné. Tím spíš vytáhnout mladé zajíce z pytle mimo profesionální fotbal a starší generaci zdiskreditovaných rozhodčích zase dotlačit k tomu, aby nespekulovala, jaké rozhodnutí komu pomůže.

Nemít kalibrovanou čáru, disponovat jen hrstkou použitelných rozhodčích a nevědět, co na koho ještě vyleze, taky nepřidá. Do toho tlak UEFA, která chce od Komise opačné věci, než jaké jsou dnes potřeba. A nakonec se celé úsilí doopravdy projeví až za pár let, přičemž jsou stejně ve výsledku nejvíc vidět jen chyby. Neříkejte, že byste takovou práci nechtěli taky.

Dloubák: Tendenčnost sudích nebyla, byť jeden duel smrděl, říká Kovařík. Berbr mě soudem překvapil
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud