Martin Vait
Premium
26. června 2022 • 04:55

Stramaccioniho stín? Priske může uspět. I proto, že český fotbal už je jiný

Autor: Martin Vait
Vstoupit do diskuse
15
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

KOMENTÁŘ MARTINA VAITA | Je vtipné, jak rychle se nálada ve fotbale mění. Ještě před měsícem by málokdo tušil, co by vůbec Spartu mohlo dostat z posezonní deprese, a teď už mnozí natěšeně očekávají ostrý start angažmá trenéra Briana Priskeho. Letenští pod novým koučem odehráli svůj první zápas proti Dukle (2:1), a fotbalová veřejnost v Česku tak poprvé viděla první náznaky Dánovy práce.



Naděje sparťanských fanoušků už v minulosti vzbuzovala i jiná jména. Skeptici ale velké změny neočekávali – ať už proto, že samotný kouč toho vlastně ve výsledku tolik nezmůže, pokud mu není nakloněno celé prostředí, nebo taky z toho důvodu, že se velkého úkolu trenéři nezhostili tak dobře jako v předchozích působištích. České kouče Sparta fascinuje, ale sami moc nevědí, jak s ní naložit, nebo (si myslí, že) k tomu nemají dostatečný prostor.

I proto se Sparta po pěti letech znovu rozhodla vyrazit zahraniční cestou. Zkusila ji už dvakrát (Slováky nepočítáme) – nejdřív v 90. letech s Němcem Jürgenem Sundermannem a naposledy s Andreou Stramaccionim. Megalomanská anabáze italského trenéra je dodnes nejznámějším odstrašujícím příkladem práce kouče z ciziny v tuzemsku. Klub přivedl přes léto jedenáct posil, ze kterých se naplno prosadil jenom Martin Dúbravka. Stramaccioni si podle všeho dostatečně nenastudoval, co všechno obnáší český fotbal na hřišti i mimo ně.

To je ostatně výtka, která se na zahraniční trenéry snáší nejčastěji. Neuvědomují si prý, jak fyzicky náročný ligový fotbal je. A kromě toho narážejí na specifickou mentalitu v kabině. Nejedná se přitom jen o Spartu, ani v jiném domácím klubu kouč původem mimo Česko a Slovensko ještě nikdy neuspěl. Je tedy legitimní ptát se, proč se tedy najednou velká část fotbalové veřejnosti těší na to, co může přinést Priske.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
15
Články odjinud


Články odjinud