Michal Koštuřík
23. srpna 2021 • 08:53

Silný pomohl v Brně slabšímu. A kouč ho chce vyhodit. To je teprve gól!

Vstoupit do diskuse
21
TOP VIDEA
SESTŘIH: Slovácko - Sparta 2:4. Letenští jsou o krok blíž k titulu, zářil Kuchta
SESTŘIH: Plzeň - Mladá Boleslav 3:0. Jasná záležitost, hosté se zvedli až v závěru
VŠECHNA VIDEA ZDE

S tím, že „fanoušci“ s IQ pod 100 čas od času vběhnou na fotbalové hřiště, si nějak nevíme rady. V Česku, ani ve světě. Může se to stát při finále Ligy mistrů i v Líšni při zápase 5. kola druhé české ligy. Tam jsme se „pobavili“ v neděli dopoledne. Každý se k incidentu, kdy mezi hráči pobíhali dva hlupáci (podle všeho ctitelé barev rivalské Zbrojovky) postavil jinak.



Sedmadvacetiletý útočník „Marvanů“ Jan Silný ukázal kuráž, přirozený instinkt muže, který jde automaticky pomoct v nouzi slabšímu. Silný slabšímu, to ostatně sedí. Vrhl se po trotlovi, který kopal do ležícího pořadatele staršího věku, nasadil mu ukázkovou kravatu a ukončil tuhle šarádu. Nepraštil ho pěstí, nespletl si míč s jeho tělem. Neublížil.

Zachoval se nestandardně, to rozhodně. Přesto v kontextu toho, o jak výjimečnou situaci šlo. Nikdo z aktérů ji předtím nezažil a nikdo ji snad nechce zažít znova.  

Silný dost možná zabránil vážnějšímu zranění pořadatele. O to přece šlo. Tedy mělo by jít, když už došla situace tak daleko, že „fanoušci“ lítají po trávníku a ohrožují zdraví jiných. Jen (snad jen) trenér Líšně Milan Valachovič to viděl jinak.

Co je víc než fotbal? Útočník za svůj útok (obranu) obdržel červenou kartu, sudí Radek Dubravský nejspíš nemohl jednat jinak. Jakkoli se to může zdát zvláštní a vůči Silnému a Líšni docela nespravedlivé. Vždyť nefauloval protihráče, neinzultoval trenéra protivníka, nesvlékl se na hřišti donaha. Vlastně se v rámci hry nijak neprovinil. Spíš udělal dobrý skutek. Ovšem i to je věc dalšího posouzení odborných fotbalových orgánů.

Rodák z Uherského Hradiště sportovně svému týmu zásadně uškodil, domácí šli za stavu 1:1 do deseti a Řezníčkovým gólem v nastaveném čase emotivní derby s favoritem prohráli. To zabolí. Ovšem reakce kouče byla daleko víc za hranou než Silného kravata. „Naštval mě, ani nechci vyslovit jeho jméno. Totální zkrat. Tam nemá vůbec co dělat. Dostane flastra a uvažuju, že ho odsud vyhodím. To si nemůže dovolit,“ láteřil Valachovič.

Doufejme, že tahle slova pronesl v (S)silných emocích a další den prohlédl. Pokud bude na svých výrocích trvat a iniciovat tvrdý trest pro hráče (mimochodem schopného střelce), zamyslet by se mělo i vedení SK Líšeň. Nad trenérem. Vždyť běsnící příznivec soupeře mohl klidně napadnout jeho. Kdyby mu jeho svěřenec přispěchal na obranu a ochránil jeho zdraví, taky by mu hrozil vysokým flastrem a výpovědí? Asi těžko.

Nebo si snad Valachovič přeje, aby kluby po každé červené kartě vyhazovaly hráče? To už by musel Martin Svědík vyprat ze Slovácka kvarteto Divíšek, Hofmann, Cicilia a Mareček. A taky sám sebe…

I ve druhé lize jde o slušné peníze, důležité body do tabulky, renomé hráčů a trenérů. Silný v zápase žádný gól nedal, přesto „skóroval“. Ukázal, že je chlap, který nemyslí jen na sebe. Ve stresovém momentě se rychle zorientoval a jednal, jak to umí i ve vápně.

Valachovič by mu měl spíš poděkovat a navrhnout odměnu. „Koule“ by měla ukázat i disciplinární komise a útočníka Líšně dál netrestat. Myslím, že facka od kouče mu úplně stačila.

Vstoupit do diskuse
21
Články odjinud


Články odjinud