Michal Koštuřík
16. září 2022 • 10:10

Jiné Slovácko. Bavící i stresující. Kdo nemá dynamiku, v Evropě nestačí

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dva zápasy, skóre 5:7. Slovácko v Konferenční lize baví. Plynule střídá žánry, až se fanouškům stahuje žaludek. Chvíli je to rozverná komedie (vedení 2:0 nad Partizanem), jindy až doják (Petrželovo vyrovnání na 2:2 a jeho oslavná jízda po trávníku v Kölnu). Jenže taky často thriller a horor (z 2:0 na 3:3 s Partizanem, z 2:2 na 2:4 v Kölnu). Prostě až moc rozplizlý scénář, který se režisérovi Martinu Svědíkovi nelíbí.



Evropa prostě neodpouští. Vítěz MOL Cupu se v ní učí, je pilným studentem. To je třeba uznat. Ovšem veškerou látku už celá třída nikdy nedožene. Kdo v sobě nemá v pokročilém fotbalovém věku rychlost a dynamiku, může každodenně dřít, jak chce. Nenarve to do sebe. Přírodu neošulíte. Pak to dopadá tak, že pokud máte v základu pomalejších borců hned několik, dostanete holt za dva zápasy sedm gólů a získáte jeden bod. Sympatické ofenzivě navzdory. Navíc vám utíkají nejen výsledky, ale klubu také miliony do kasy.    

Není náhoda, že se na mezinárodní scéně prosazují typy jako Jan Kalabiška a Milan Petržela. Oběma střelcům Slovácka z Kölnu je dohromady 74 let. Pětatřicátník Kalabiška trefil tři góly ze dvou partií skupiny Konferenční ligy. Proč? Protože je dynamický typ, v koncovce chladnokrevný a nestresuje se z padesáti tisíc lidí v hledišti. Stejně tak Petržela či kapitán Kadlec.

Anebo Merchas Doski. To je vůbec nejlepší příklad osobní statečnosti. Kdo nejlíp rozjel velké zápasy na Fenerbahce, v lize proti Slavii a teď v Německu? Kdo jako první vystřelil a ukázal, že se nebojí ničeho a nikoho? Jasně, tento „no name“, který do léta paběrkoval ve druhé rakouské lize.

Jenže taky vyrostl v Německu, má v sobě tamní náturu. Sebevědomou, pracovitou, cílevědomou. Přitom zrovna on by měl být na obřích stadionech Fenerbahce, AIK Stockholm a 1. FC Köln teoreticky nejvíc roztřepaný. O takových zápasech se mu mohlo při působení ve Wackeru Innsbruck maximálně zdát. Ale pro něj jsou výzva. Zprofanované slovo, jemuž Doski dává obsah.

Známkování výkonů hráčů Slovácka čtěte ZDE>>>

Chce se ukázat větším klubům, prodat se. Ví, že na sebe musí něčím upozornit. Proto od první minuty dravě kličkuje, přímočaře proniká k bráně, přihrává, střílí. Směrem dozadu občas něco pokazí, nedotáhne. No a? Není toho zdaleka tolik jako v případě jeho daleko zkušenějších parťáků, kteří pokaždé potřebují poločas na to, aby ze sebe shodili ostych, nebo co jim to vlastně svazuje nohy...

Platí jedno. Slovácko v těžké a atraktivní skupině KL rozhodně nedělá českému fotbalu ostudu. Srbský Partizan poločas jasně přehrávalo, s bundesligovým Kölnem odehrálo rovnocenný duel. Klidně mohlo mít čtyři body. Zároveň však dostává facky, které v české lize většinou nebolí. Jak říká kouč Svědík: Když si někde slevíme, je to strašně znát. V cizině ještě daleko víc než v Mladé Boleslavi nebo doma s Libercem.

V minulé i předminulé sezoně zdobila tým pevná obrana, to byla jeho DNA. Na podzim musí soupeře zkusit přestřílet, valit do útoku, variabilně měnit rozestavení, často střídat. To není úplně styl, na který má Slovácko hráče. Stále se nenašli nástupci Václava Jurečky a Rigina Cicilii. Chlapů, kteří se uměli prosadit ve vápně a byli prospěšní i v mezihře. Byly zápasy (a ne málo), které odtáhli, rozhodli. Jejich odchody vypadají zpětně jako velká rána.  

Klasická silná „devítka“ v kádru není. Skvělou šanci urvat pro sebe výsadní postavení na hrotu zatím promarnili Kozák, Šašinka i Vecheta. Proto nahoře kmitá explzeňský Mihálik, což není typický snajpr, který vám nasází za sezonu v suchém triku dvacet gólů. I proto už Slovácko šest utkání po sobě nevyhrálo.

Nedělní ligová bitva před repre pauzou s Jabloncem ztrátila punc tuctovosti. Momentálně je pro Svědíkův soubor klíčovým duelem podzimu, ve kterém by měla nastoupit nejsilnější možná sestava. Včetně „starých“ střelců z Kölnu.

Skupina D

Z V R P Skóre B
1. FK Partizan 6 2 3 1 9:7 9
2. Nice 6 2 3 1 8:7 9
3. Köln 6 2 2 2 8:8 8
4. Slovácko 6 1 2 3 8:11 5

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud