Michal Koštuřík
21. září 2023 • 10:50

Kudy a s kým dál, Kometo? Zábranský v pozoru. Kouč musí vyhrát, jinak…

Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
VŠECHNA VIDEA ZDE

BLOG MICHALA KOŠTUŘÍKA | Před rokem v Plzni. Dvě těsné porážky za nula bodů (doma Olomouc 1:2, venku Vítkovice 2:4) - a trenéři končíte! Kdo by si nevzpomněl na rekordně rychlý extraligový vyhazov Miloše Říhy mladšího s Václavem Baďoučkem. Zvlášť když jdou v těchto dnech kolem Komety podobné řeči… V Plzni setnul majitel Martin Straka obě hlavy devatenáctého září. To už brněnský mocipán Libor Zábranský netrumfne. Přesto je primárně pozice Patrika Martince jako hlavního kouče v ohrožení.



Ano, hned po dvou zápasech. Se zákulisním dovětkem, že big bosse nepřesvědčily už výkony v přípravě. Pro připomenutí, Kometa vyhrála šest z osmi duelů, nastřílela v nich třicet branek. Podlehla jen v improvizované sestavě venku Olomouci (3:5) a Českým Budějovicím (3:6).

I tak je prý Zábranský neklidný, obává se dalšího promarněného ročníku. Prostě čekal od prvních kol logicky mnohem víc než dva debakly 0:4. Ten první s hradeckým Mountfieldem byl naprosto zasloužený, v neděli v Karlových Varech už byla hra výrazně lepší. Jenže střelci v čele s opěvovaným Stevem Mosesem uvízli v hlubokém spánku.

Na začátku tohoto týdne položil Zábranský základní kámen výstavby luxusní multifunkční arény a odteď bude mít zase víc času na přímé řízení svého klubu. Což nemusí být pro kouče vždy příjemné. Za éry Martince s prvním asistentem Jaroslavem Modrým se držel od týmu dál. V podstatě nejdál za poslední roky. Nechal sehrané duo, které si pořídil v průběhu minulé sezony, v klidu pracovat. Odpadly dokonce pravidelné ranní porady v útrobách Winning Group Areny, za sestavou a příchody/odchody hráčů jste mohli víc než kdy dřív číst trenéry, nikoliv hlavního šéfa. Zábranský, zavalený různorodou prací a funkcemi, ustoupil, předal kus zodpovědnosti.

Nyní však už má i díky konci u reprezentace volnější ruce. A záleží mu na tom, aby posílený mančaft v kooperaci s trenérským štábem fungoval. V něm má hlavní slovo Martinec, jeho pravou rukou je defenzivní specialista Modrý a druhým asistentem místní legenda Jiří Otoupalík. Oslabila pozice Jiřího Horáčka (Zábranského „koně“), z něhož je videotechnik, který aktivně pomáhá při trénincích na ledě. Nový je kouč gólmanů (Jan Švaříček) i kondičák (Jaroslav Kratina).

Kometa? Zatím čistá bída, nedůsledný tým. Sparta a Pardubice otestovaly reálnou sílu
Video se připravuje ...

Ví se, že Zábranský na tuhle sezonu hodně vsadil. K rozjezdu nákladné výstavby arény na Výstavišti hodlá přidružit sportovní úspěch. Neplodných let už bylo na image Komety až moc. Proto ten těžký vzduch po pouhých dvou prohrách a spekulace o gilotině nad hlavou trenéra.

Dvaapadesátiletý Martinec je pod velkým tlakem dřív, než by se nadál. Navíc mu nejde hráčská karta. Pro páteční stěžejní bitvu s Litvínovem jsou mimo hru čtyři útočníci, do akce půjdou poprvé junioři. První lajna s Mosesem a Holíkem byla hned po úvodním zápase rozmetána, dlouhodobé zranění centra Andreje Kollára pak zbořilo nacvičenou druhou přesilovku. Co s tím dál?

Zábranského trpělivost má své hranice. Nedá se očekávat, že Martince odvolá ještě před pátkem, ovšem jednoznačně od něj žádá premiérovou výhru. Pokud ji nedoručí, stát se může leccos. Kdo trošku vidí za kulisy „Ronda“, dobře ví, jakou sílu má brněnská kabina a někteří její členové.

Ačkoliv se vlastník hrdé organizace opakovaně zaklínal, že zpátky na střídačku už nepůjde (až v nové hale), vsadili byste na to barák? Nicméně tohle řešení problém nevyřeší. Angažmá Kariho Jalonena a Martina Erata v Brně, což může být do budoucna Zábranského vroucné přání, je momentálně sci-fi myšlenka.

Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud