Michal Kvasnica
25. května 2018 • 07:05

Konec MB27? Zchudl by nejen Baník, ale celý český fotbal

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Opotřebované tělo, nápor na psychiku, barák a rodina v Praze, dojíždění... Všechno tyto faktory nahrávají tomu, že Milan Baroš, jeden z nejlepších českých plejerů posledních dvaceti let, po víkendu možná definitivně pověsí kopačky na hřebík.



OK, všechno dává smysl. A ostravští fanoušci po třetím comebacku domů nemohou říct ani půl slova. Baroš klubu několikrát v těžkých chvílích pomohl. Nejen na trávníku. Když bylo nejhůř, vytasil například coby borec z tureckého Galatasaraye Istanbul milion korun, aby baníkovští hráči dostali slíbené prémie.

Celé fotbalové veřejnosti však i přes pokročilý věk (Barošovi bude v říjnu 37) neustále vrtá hlavou červíček, zda by konec profesionální kariéry vítěze Ligy mistrů nebyla škoda...

Byla, a jaká!

Baroš stále patří mezi top hroťáky. Když je zdravý, je ho vždy plné hřiště, přestože už toho nenaběhá tolik co dřív. I góly už dává jinak, z náběhového forvarda se stal zabiják ve vápně. Jeho krytí míče? Povinný materiál do instruktážních videí pro mládež.

Naopak Barošovy tvrdé zákroky, mnohdy za hranou, a peprná gestikulace s rozhodčím nejsou tím, co by si děti měly brát za vzor.

Souvisí to s tím, že legendární „sedmadvacítka“ zúročuje své bohaté zkušenosti po svém, vždy však s maximálním zápalem a touhou pomoct svému mančaftu. Ví, kdy povolit a kdy přitáhnout.

Proto není divu, že fanoušci Baníku Baroše milují, zatímco jinde mu nemohou kvůli podivným moresům přijít na jméno. Ve světě to bývá běžné, většinou tato kritéria splňují ty největší hvězdy. Viz třeba Zlatan Ibrahimovič, Luis Suárez nebo Mario Balotelli.

Takové borce potřebuje i HET liga. Nebo produkt zvaný „český fotbal“, jak je teď moderní říkat.

Ty, o kterých se mluví u piva či diskutuje na internetových fórech. Ty, kteří nejsou lidem šumák. Ty, kteří svou kvalitou pořád mají co nabídnout. Ty, jejichž dresy se stále prodávají i v zahraničí. Ty, kteří vás přitáhnou na stadion, ať už budete patřit do skupiny příznivců či hejtrů.

A pokud všechny tyto atributy navíc splňuje Čech, pak je to další plus. A dost významné. Důkaz? Při vší úctě například k Nicolae Stanciuovi je Baroš pro mnohé furt tím „naším Milanem“, který před čtrnácti lety na Euru v Portugalsku strčil do kapsy mnohem slovutnější frajery. I díky jeho odkazu bude třeba nezaujatý fanoušek v sobotním finále Champions League fandit Liverpoolu.

Tak ještě jednu sezonu, prosím.

Baník - Sparta: A zase Baroš! Kapitán Baníku trefil centr a hlavičkou dává třetí gól - 3:2
Video se připravuje ...

Milan Baroš při děkovačce fanouškům Baníku
Milan Baroš při děkovačce fanouškům Baníku

Ostrava - Liberec: Kapitán Baníku Baroš předčasně dohrál kvůli svalovému zranění
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud