Michal Kvasnica
24. listopadu 2022 • 12:30

USA a Kanada: dynamická show na hřišti i tribunách. A pozvánka na MS 2026

Autor: Michal Kvasnica, inf
Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

BLOG MICHALA KVASNICI PŘÍMO Z DAUHÁ | Šampionát v Kataru teprve začal, a už se pomalu mluví o tom následujícím, který se bude konat v USA, Kanadě a Mexiku. Hooodně předčasné, zároveň pochopitelné. Severoamerické týmy si totiž hned na úvod turnaje v Dauhá udělaly tu nejlepší reklamu: bavily na hřišti i na tribunách.



Předsudky vůči fotbalu v USA a Kanadě, zemích, na které se v Česku koukáme stále ještě převážně optikou NHL či jiných sportů, jsou obrovské.

A pochopme už, že i přežité.

Navzdory výsledkům (USA remizovaly s Walesem 1:1, Kanada prohrála 0:1 s Belgií) oba celky na úvod mundialu ukázaly směr, kudy se soccer, pardon fotbal, v následujících letech bude ubírat.

Variabilní rozestavení, vířivá ofenziva, neúnavný pohyb bez míče, maximální přímočarost po zisku míče a hlavně dynamika. Počet fakt rychlých hráčů v obou sestavách nejen mě okamžitě zaujal.

Podle toho pak taky samozřejmě vypadal samotný zápas. Po severoamerickém vzoru šlo zkrátka o show, která na tribunách chytila i jinak konzervativní Katařany.

Když Timothy Weah, Christian Pulisic či Alphonso Davies s Jonathanem Davidem natáhli krok, lidé šíleli. Dupali nohama, mávali vlajkami, pištěli, tleskali, prožívali každý dotyk s míčem.

Byl to fičák, pořád se něco dělo.

I nezaujatí obyvatelé Dauhá v bílých oděvech si z pozorování duelu rázem udělali fandící devadesátiminutovku. Odvázali se, odložili mobily a užívali si zábavnou podívanou.

Tak atraktivnímu způsobu hry totiž zákonitě nelze nepřát. Pohltí vás, chcete přídavek. A těšíte se na pokračování, což je pro aktéry nejlepší možné vysvědčení.

Věřím, že nejsem sám, kdo to tak má. Konfrontace USA s Anglií a Kanady s Chorvatskem může být tím nejlepším, co nabídne druhé kolo základních skupin, třebaže najdete na papíře i víc sexy šlágry.

Mimochodem, ještě jedna věc. I kdyby letos ani jedno z mužstev neudělalo díru do světa, nemusí zoufat. Základy pro úspěšnější budoucnost má díky mladém kádru (například Amerika měla naposledy průměrný věk 24,8 let) položeny. Bude jen lépe.

Na domácím šampionátu v roce 2026 už nemusejí být v kategorii „kdo může překvapit“, ale mezi kandidáty na medaili. Zvlášť v případě USA bych tomu opravdu věřil. Zkušenosti z Dauhá se stejně jako vyzrálost ve finální fázi, na kterou napoprvé oba mančafty doplatily, budou hodit. A zúročovat.

SESTŘIH: USA - Wales 1:1. Bale v závěru trefil důležitou remízu z penalty
Video se připravuje ...

Skupina B

Z V R P Skóre B
1. Anglie 3 2 1 0 9:2 7
2. USA 3 1 2 0 2:1 5
3. Írán 3 1 0 2 4:7 3
4. Wales 3 0 1 2 1:6 1

Z V R P Skóre B

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud