Michal Petrák
17. června 2012 • 08:29

Bílek našel v Hübschmanovi nového Galáska

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
Bojovník Šín, tvář nového Baníku. Čím připomíná Ševčíka a kde má strop?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když Karel Brückner v dobách největší slávy české reprezentace hodnotil svůj tým, nikdy neopomněl vypíchnout důležitost jednoho neviditelného muže. V záloze složené z hvězdných jmen, Pavla Nedvěda, Karla Poborského či Tomáše Rosického, byl jeho stálicí Tomáš Galásek. „Je jako computer,“ opakoval na adresu nenápadného defenzivního držáka.



Svou výpočetní jednotku našel ve Wroclawi i Michal Bílek – je jí Tomáš Hübschman. Záložník Šachtaru Doněck je hlavním důvodem toho, proč si český kouč mohl po postupu pochvalovat zlepšenou práci defenzivy v utkáních s Řeckem a Polskem.

Ačkoli na konci kvalifikace se zdálo, že právě Hübschmanovo vyloučení proti Španělsku a následný trest daly záloze potřebnou stabilitu a umožnily složení defenzivní dvojice ve středu pole z kombinačně zdatnějších hráčů Jaroslava Plašila a Petra Jiráčka, nyní se nenápadný obranář z Ukrajiny stal klíčem k tomu, že Češi na cestu právě na Ukrajinu (kde by hráli semifinále a finále) můžou pomýšlet.

V obou posledních utkáních ve skupině patřil Hübschman k nejlepším na hřišti – přesně vyhledával přihrávky soupeře jako Galásek v dobách, kdy byl nepostradatelný.

Frustroval kreativce na druhé straně hřiště tím, že pokaždé stál tam, kam mířila jejich rafinovaná přihrávka. A byl to on, kdo nastartoval a vytáhl akci vedoucí ke gólu, jímž Češi porazili Poláky. Předtím byl hlavním iniciátorem toho, že Bílkovi muži v úvodu přestáli nepovedenou pětadvacetiminutovku, kdy je Poláci zatlačili, a začali sami diktovat tempo.

Hübschmanova spolehlivá defenzivní práce dala v obou zápasech křídla Jiráčkovi, který se na konci sezony očividně hledal po adaptačním jaru ve Wolfsburgu. I díky zkušenému štítu z Doněcku teď má explzeňský vlasáč na to, aby se stal jedním z objevů šampionátu. Také v tom se Hübschman na turnaji podobá Galáskovi – díky němu zářili jiní.

Český tým už není tak silný jako v roce 2004, kdy měl vyhrát mistrovství Evropy. Pokud mu ale něco proti éře zlaté zálohy nechybí, je to computer. Hübschman totiž na šampionátu navázal na výkony svého legendárního předchůdce.

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud