Miroslav Horák
16. února 2016 • 19:00

Jágra nepřemlouvejte. Aspoň zjistíme, jak si český hokej stojí

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jaromír Jágr se v noci na úterý otevřeně vyjádřil ke své případné účasti na podzimním Světovém poháru. Nechce, nepojede. Z Floridy dal českým fanouškům jednoznačně najevo, že s pětihvězdičkovým podnikem nepočítá.



Očekávám, že své rozhodnutí v příštích dnech řekne do očí i Martinu Ručinskému, který se na východní pobřeží USA vydává. Předpokládám zároveň, že generální manažer verdikt přijme a nenastane fáze přemlouvání. Je to zbytečné a ve finále i kontraproduktivní. Spoléhat se na 44letého spasitele by cosi vypovídalo o aktuálním stavu a pozici českého hokeje v zámoří. Takhle aspoň zjistíme, jak na tom doopravdy jsme.

Ač rozumím uvažování kouče Josef Jandače , který by rád vzal na palubu do Toronta aktuálně nejlepšího českého střelce v NHL (sláva a bohužel zároveň…), ještě víc se přikláním k názoru hokejového velikána, že zkrátka stačilo. Jen si vezměte, kolik rozluček už podnikl. Hokejový národ si navykl vysmívat se comebackům Dominika Haška , nicméně v návratech k reprezentaci Jágr legendárního gólmana předčil.

Mimochodem, prvně se v emotivním projevu loučil po zpackaném Světovém poháru před dvaceti roky, po zlatém Naganu rovněž nastínil, že jde o jeho poslední akci v národním dresu. A stejně nebo podobně se vyjadřoval ještě třikrát nebo čtyřikrát, naposledy loni na jaře po šampionátu v Praze. Měli bychom to brát za definitivní a jednou provždy to vzít jako realitu.

Jardo, vše nej! Legenda slyšela přání, konec v reprezentaci ale platí
Video se připravuje ...

Majitel čísla 68 dává hodně na své pocity, vnitřní hlasy. Podle toho se odvíjí i jeho příprava na hlavní sezonu. Plus zkušenosti z minula. A zrovna Světové poháry Jágrovi zase tak nejdou. O propadáku na World Cupu 1996 už byla řeč, byť tam vězel problém v tom, že hokej šel tehdy stranou, zábava byla přednější. Ale ani o osm let později nebyl tím tahounem, jakým se vyprofiloval rok poté ve zlaté Vídni a svoji ojedinělost si posléze udržel. Světový pohár je zkrátka specifický podnik, zasahující do letní přípravy. A pokud u 44letého hráče změníte zavedený režim, může to přinést negativní konsekvence.

Jaromír Jágr nemá důvod někomu cokoli dokazovat. Správně říká, že se v českém trikotu musí ukázat mladší krajané. O jednu či dvě dekády mladší. Jeho mise na soumraku zámořské kariéry spočívá v něčem jiném. Domluvit se v NHL (nejspíš na Floridě) na nové smlouvě a během předposledního či posledního ročníku pokořit další individuální milníky, oslňovat dál svojí dlouhověkostí hraničící s robotizací.

Nač nakládat Jágrovi na hrb něco, co neunesou mnohem čerstvější hráči?

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud