Miroslav Horák
6. prosince 2016 • 12:00

Neshody Polanského s Kýhosem? Třinec musí jednat. Nebo zkape

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tohle nepochopíte. Po utrápené sezoně, v níž Třinec ostudně zahučel do spodních vod, se extraligový gigant vrátil do míst, kam silou kádru a finančními možnostmi patří. S novým trenérem Vladimírem Kýhosem do kabiny Ocelářů přistála vyhoštěná pohoda, pozice ve špičce. Místo toho, aby si tým comebacku mezi elitu vážil a pracoval systematicky na potvrzování úspěšné terapie, sám sebe zevnitř rozežírá. K velké radosti blízké konkurence.



Jak? Jednomu zaměstnanci je málo, že se mužstvu daří, protože sám nehraje nebo dostává méně prostoru, než býval zvyklý a kolik mu vyhovuje. A tak se pustí do nadřízených. Jiří Polanský.

Nemá cenu rozepisovat se o tom, že ve fungujícím světě, například v NHL, by sám sebe okamžitě zařadil na black list a odsoudil se k rychlému odchodu jinam. Třinecký útočník povýšil zájmy osobní nad kolektivní a to se nevyplácí. V normální hokejové firmě určitě ne.

Jenže tady se pohybujeme na velmi specifické půdě s výrazně nestandardními vztahy a vazbami uvnitř ocelářské organizace. Polanský není obyčejný hráč, je to hokejista s velmi silným mandátem, s až vyloženě nezdravými konexemi. Pro jakéhokoli kouče nebezpečný element.

Kdo touto znalostí disponuje, pak se tolik nediví Polanského výlevu. Má totiž za zády nezvykle silnou oporu v samotném majiteli klubu. Ján Moder je velký třinecký kápo a zároveň Polanského rodinný přítel. S takovouto silou v zádech už si leckdo leccos dovolí.

Kýhos ze své pravdy neustoupí

Pokud jste se někdy pídili po důvodech, z jakého důvodu na ocelářské střídačce nevydržel Jiří Dopita, nebo proč lákavou nabídku vrátil Miloslav Hořava, tak už teď možná tušíte. Oba trenéři neměli Polanského zahrnutého do svých představ o fungující partě. Chtěli, aby odešel. A tak v Třinci nejsou oni, zatímco hráč zůstává.

Dlouholetý třinecký útočník na moderovskou kartu znovu vsadil a nyní očekává, že celý případ dopadne jako obvykle. Tak, jak je za ta léta zvyklý a jak to očekává po dobu dalších sezon. Má to háček. Kabinu už tahle protekce přestává bavit. Polanského akce ji poškozuje, dělá z nich pitomce.

A plete se ten, kdo se domnívá, že Kýhos zařadí zpátečku a v zájmu ochrany dobře placeného fleku ustoupí a rebelovi natáhne červený koberec na cestu zpět do elitních formací. Dříve či později se ukáže, že ostatní hráči stojí za hlavním trenérem a i ten to má podle mého v hlavě naprosto jasně srovnané: Buď já, nebo on.

O svém postoji dal vědět hned po nedělní partii, během níž třinecký kotel vyvolával hráčovo jméno. Jsme HC Polanský, nebo HC Třinec? divil se kouč Kýhos.

Třinecký management musí urychleně jednat. Protože právě teď, v této chvíli se rodí celkový výsledek sezony. Další neadekvátní výstup může celou dosavadní práci realizačního týmu trvale znehodnotit.

Ukáže se, kterým směrem se Oceláři míní vydat. Kdo má v týmu jakou pozici. Zda je víc trenér s kabinou po svém boku, anebo hráč s nezvyklými vymoženostmi. Zatím nejednou platila nelogická rovnice. Boss Moder toho pro klub vykonal obrovská kvanta, ovšem tady se pakt s Polanským obrací proti němu. Jak s horkým bramborem naloží?


Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud