Miroslav Horák
3. dubna 2017 • 22:49

Sbohem, olympiádo. NHL je (všeho)schopná. A je to tak v pořádku

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Olympiáda si nejspíš popletla role. Není to její zřizovatel z MOV, který povyšuje do jiného levelu hokej jako takový, nýbrž NHL. To ona svým souhlasem s připojením hráčů elitní světové ligy pozvedla olympijský turnaj do dlouho netušených hodnot, a když si umane, že zkrátka stačilo, tak stačilo a nikdo s tím nehne. Do Pchjongčchangu své drahokamy nevyšle a čtyři roky poté do Pekingu jakbysmet. Tečka. Má na to právo.



Hvězdné olympijské války počínaje Naganem 1998 a konče Soči 2014 přinesly obrovské množství zážitků, tsunami emocí a hromadu splněných snů. U hráčů, koučů, fanoušků. Však víme své… To vše díky NHL, profesionální lize, která si stojí jen tak dobře, jak si to sama zařídí a jestliže ji někdo míní zatlačit do kouta, postaví se logicky na zadní. 

MOV a vedle ní IIHF se dlouhé roky tvářily, že zámořské lize činí obrovskou službu tím, že jí umožňují start pod pěti kruhy. Je to obráceně, diktovat si může jedině NHL, startovací pozice nejsou stejné. Je to organizace se sídlem v Lausanne, která chtě nechtě musí tak trochu podlézat a nabízet patřičně zajímavé návrhy. A to se beze zbytku nepodařilo, čili dohoda padá.

Zejména majitele klubů přestalo bavit, že v únorovém termínu přicházejí na svém kontinentu o výhodný prime time v „díře“ způsobené koncem sezony NFL a čekáním na start MLB. Když mohou ligu a své hvězdy na trhu konečně lépe prodat, sportují jim jinde a co je pro ně horší, ještě vydělávají jiným. Připočtěte obavy ze zranění klíčových hráčů. Ani slib úhrady cestovného a pojištění štědře honorovaných hokejistů vlastníky organizací neobměkčil. Znovu to ukazuje na ty, kdo na hokejové planetě rozhoduje.

Ačkoli převážně ruští plejeři v čele s Alexem Ovečkinem tvrdí, že do Koreje i tak vyrazí a mají dokonce nynější podporu majitele Washingtonu, vězte, že se tak nestane. NHL už si ohlídá, aby vystupovala jednotně a neměla ve svém středu narušitele jednoty. Má svůj obrozený Světový pohár a nikdo nebude pomáhat konkurenci.

Co čerstvý zákaz vjezdu zámořské smetánky znamená pro český tým? Z hlediska medailových šancí je to vítaná zpráva, výběr složený z hráčů evropských soutěží bude mít o poznání větší naději na úspěch.

Radilové, Kovářové, Francouzové už mohou pomalu balit kufry.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud