Miroslav Horák
17. ledna 2018 • 14:02

Žádný Hudler. I tak se těžko chápe, proč Nečas s Růžičkou zůstali v ofsajdu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to klasický, opakující se paradox. Na každé hokejové nominaci pro stěžejní akci jsou nejzajímavější ta jména, která v ní chybí. Časy velikána tohoto druhu Jiřího Hudlera pominuly, letos nedošlo ani na jiné třenice v rámci zámořského vybírání. To však neznamená, že při posledním odtajňování vyvolených nenajdeme zajímavé kusy, ponechané v ofsajdu. Asi nejvíc byla fanoušky diskutována jména Martina Nečase (Kometa Brno) a Martina Růžičky (Oceláři Třinec).



Kupříkladu Dominik Hašek razí pevný názor, že mládí není zásluha. Na věku nezáleží, rozhoduje výkon, nehledě na datum narození. Podobně to vnímá i Josef Jandač, který do mužského světa brněnskou kometu zkrátka nevidí. Tečka. „Z hlediska dospělého hokeje ještě nemá fyzickou sílu, to byl hlavní důvod. Jinak je to hráč, který bude jistě patřit k oporám reprezentace v budoucnu,“ pravil kouč na pondělní tiskové konferenci.

Stál o to Nečase si otestovat, ale to kvůli hráčovu zranění nevyšlo. A z voleje vzít si ho nelajsnul. Stejný názor měl donedávna také trenérský bard Vladimír Vůjtek, Nečas se mu nezdál dostatečně dobrý, aby zvládl olympijskou misi.

Už to neplatí, Jandačův předchůdce pozoruje Nečasův výrazný progres v druhé polovině sezony, jde rychle nahoru, po návratu z MS dvacítek je výkonnostní nárůst evidentní. Lépe vychází v hodnocení fyzické hry, roste v klíčového bojovníka Komety, účastní se přesilovek, oslabení. V branži zaslechnete stále víc názorů, že by si Nečas svoje odehrál.

Hokejisté pro ZOH! Jandač vysvětluje, proč povolal Erata a spol. jméno po jménu
Video se připravuje ...

Měl být v nominaci. Jistě, není výmyslem názor, že tělesná schránka junáka Nečase je stále ve výstavbě a pokud ho postavíte vedle jakéhokoli třicátníka, rozdíl poznáte. Otázkou je váha zmíněného argumentu, zda jiné jeho přednosti tento handicap neválcují. Nečasův herní rejstřík je košatý, v dovednostech, v pohybu strčí leckterého nominovaného hráče do kapsy.

V záplavě oněch tolik spolehlivých, univerzálních, defenzivně využitelných forvardů by esence divokosti, neotřelých řešení byla osvěžující i potřebná. Český hokej trpí křiklavým nedostatkem talentovaných jedinců se světovým potenciálem. Nečas jím je.

Předběžný příslib kempu před MS je podivnost. Účastí hráčů NHL na jarním turnaji v Dánsku půjde chtě nechtě o akci vyšší jakosti, než je únorová olympiáda. Na šampionát Nečase pošleme, na hůře obsazený podnik ne? Nemluvě o potřebě, či spíše nutnosti dávat šikovným mládencům najevo, že s nimi český hokej počítá. V budoucnu mu to nejednou vrátí.

Švédové berou do Koreje 17letého beka Rasmuse Dahlina, přitom by doma našli momentálně lepší borce. Proč to asi dělají?

Martin Růžička… Snášet kritiku na hlavního kouče v případě neúspěchu na Hrách způsobem, že za to může absence třineckého kulometu, to by asi nebylo úplně na místě. I v třineckých barvách mívá Růžička lepší a horší dny. Někdy je nezastavitelný, jindy neviditelný vzhledem ke spotřebě času.

Ale zase, pokud mu zápas sedne, nenajdete na ledě schopnějšího zabijáka. Na svém pozemku, kdy si z levého křídla sjíždí k brance a u kruhů pálí, náleží k nejlepším zakončovatelům v Evropě. Naposledy to potvrdil před měsícem, kdy Jandačovu matnou družinu vytáhl z bryndy třemi góly a otáčkou zápasu s Finy v našlapané pražské O2 Areně. Aplaus 17 tisíc diváků patřil jemu.

Působivé představení na letenku do Soulu nestačilo. Ani to, že v repre sezoně nastřílel stejně gólů jako Kovář, Koukal, Mertl, Vondrka, Birner a Radil dohromady. Nominace ukázala zavedené české schéma: nebrat nejschopnější hráče, nýbrž ty, co „zapadnou“ do předem zaúkolovaných formací.

Růžička by se na Hrách rozhodně neztratil. V jeho případě to vypadá, že na některé typy hráčů jsou požadavky mírnější, na jiné o dost přísnější. Jakoby se po jedněch vyžadoval gól v každém utkání, nebo radši dva, zatímco jiným stačí rychle couvat dozadu.

Byť český hokej trpí nedostatkem schopných střelců, jeden z nejúdernějších, navíc pravák, pozvánku nedostane. Zvláštní. Kdyby Růžička dával reprezentační gól jednou za uherský rok, O. K., nezbude, než sklapnout ústa a v potu krve makat na změně. Dát tři fíky v testu olympijské sezony při přehlídce ofenzivního zmaru Jandačovy družiny, vyvést kumpány k triumfu a pak se na ně dívat, jak oni jedou a já ne… Těžké. Těžko stravitelné.

Reprezentační kouč Josef Jandač zveřejnil nominaci na olympijské hry v jihokorejském Pchjongčchangu
Reprezentační kouč Josef Jandač zveřejnil nominaci na olympijské hry v jihokorejském Pchjongčchangu

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud