Miroslav Horák
18. dubna 2018 • 12:30

S bažanty do boje vstříc medailové rozlučce na světovém šampionátu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zůstaň, jaký jsi... Řepku hráči žerou, bude výborný trenér, předpovídá Páník
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kdy jindy než teď? Hojně používaný reklamní slogan se přiléhavě hodí i k aktuální pozici Josefa Jandače. Za pět týdnů může být doma téměř za boha, až z mistrovství světa doveze vysněnou medaili. Ačkoli třeba Kanaďané chystají náramný výběr v čele s magickým McDavidem a i švédská soupiska se zvučnými posilami z NHL plní víc než Ikea o víkendu, může to být český tým, který dodá turnaji vlnobití.



A nejde ani tak o personální obsazení tuzemské soupisky, jako spíš o klima v Jandačově táboře. Z hlavního kouče v těchto dnech padá tíha tlaku, očekávání. Budoucnost má vyřešenu, rozhodl se pro misi na Urale. Může ve výrazně větším klidu uplatnit svoje schopnosti u jednotky, u níž se loučí. Být víc nad věcí, nerozptylovat se, prokázat odvahu.

Musíte to vnímat sami. Najednou se to v kempu talentovaným potěrem hemží, tolikrát opakovaná sázka na univerzální, defenzivně laděné hráče dostává vydatné osvěžení mladou krví. Upjatost, jakási sevřenost, obepínající národní mužstvo zejména v klíčových fázích turnaje, může vymizet.

Vypadá to (a snad to tak i dopadne), že přednost před úporností dostane přirozenost, vybuzené nadšení, zdravý risk, energie s povolením pro neobvyklá řešení. Nevím, jak to máte vy, já se z pozice hokejového fanouška mnohem radši podívám na živelnější produkt, z nějž bude prýskat nefalšovaná radost (a s tím související chyby), než na další díl svázaného, taktikou sešněrovaného hokeje, který skončí rozpaky v play off. Navrch pak nářkem nad absencí rozdílových hráčů.

Pokud se Josef Jandač obrátí víc do své minulosti, ke svým začátkům, jestliže přestane hledat škůdce tam, kde nejsou, můžou z toho mít všichni užitek. I skvělý zážitek.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud