Miroslav Horák
21. října 2018 • 14:00

Kluk z roláku. Plekanec je deptátor s charakterem, jemuž nikdo nevěřil

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

NHL umí být neúprosná, takže až jednou, za patnáct, dvacet let, mezi jejími mantinely zmíníte jméno Tomáš Plekanec, unisono odpovědí bude: Ach ano, to byl ten menší útočník s rolákem. Kterého navíc miliony aktivních zámořských fanoušků nadále nazývají Plekankem. Tak tenhle Plekanek naházel na své konto už 1 000 startů v elitní lize světa.



Samozřejmě, že v Montrealu a okolí vám toho o českém hokejistovi nabídnou víc, v hlavě jim uvíznou významnější počiny než neobvyklá, pro někoho srandovní až bizarní součást výstroje, kterou by jiní na sebe oblékli s ještě větším odporem než třeba tanga.

V organizaci Canadiens utvořil nyní šestatřicetiletý borec vlastním přičiněním zápis, z nějž se podlamují kolena, a nejen z českého pohledu se jedná o monumentální počin. V patrně nejslavnějším klubu světa se kladenský houževnatec vměstnal mezi absolutní legendy, jimž se staví sochy a mnoho generací vzdává hold.

Cenné je numero i v tom, že jde o dosažení mety v místě, které se v posledních dekádách proměnilo v hokejový průchoďák. Takový, kde se na vysněný džob těšily stovky hokejových ozbrojenců, a jen málokdo vydržel, zaujal, natož aby se zařadil mezi nedotknutelné, před nimiž se z dálky smeká klobouk.

Štěstí? Ani zdání. Ten kluk si pro to šel

Plekanec není a nikdy nebyl zdaleka tak výrazný jako Jaromír Jágr, kamarád a dlouholetý (neoficiální) mentor, ale v něčem navrch přece má. Nejsou to drobnosti. Nejvýraznější rozdíl je nejspíš ten, že Plekanec má „svůj“ klub, který pro něj navždy bude druhým domovem. Až se v roce 2025 dostaví na některý duel Habs v Bell Centre, přes 21 tisíc diváků povstane a vystrojí mu dlouhotrvající aplaus – ovation debout. V jeho Montrealu.

To samé Jaromíra Jágra bohužel asi nikde nepotká. Na žádné adrese nebyl tak doma jako Plekanec na 1909 Avenue des Canadiens. Ani v Pittsburghu ne. Tam, kde na vás (ne)jednou zabučí, už to nikdy nebude úplně ono. Prostě ne.

Přitom, kdo by takovou kariérní dardu od nenápadného střízlíka, odmala oplácaného medvídka, čekal? Odpověď je prostá: nikdo na širém světě. O to větší peckou nashromážděná tisícovka, navíc s drtivou většinou precizně odfáraných večerů, je.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud