Miroslav Horák
10. listopadu 2018 • 04:00

Rok rozvodů, ale i start nového života. Brzy bude líp, Pleky

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Rok 2018 může Tomáš Plekanec směle označit za druhé datum narození. V posledních měsících se mu naprosto zásadně změnil život. Tučný rok salt a přemetů začal únorovým trejdem do Toronta, následoval letní odchod od manželky Lucie, nyní přichází na řadu dát sbohem NHL po ukončení spolupráce s milovaným Montrealem. Těžko říci, který krok je pro Plekance bolestivější, mám svůj tip, ale ten si nechám pro sebe.



Jisté je, že veteránovi začíná po všech stránkách nové období. Teď je stále vše hektické na obou liniích, po stránce soukromé i pracovní. Není to úplně lehká doba. Plekancovi nevyšel návrat domů ke Canadiens, do toho se v bulvárním tisku dočítá, jak mizerným manželem vlastně byl a kolik lidí na jeho koníček po celé roky ukrutně doplácelo.

Až se vše usadí a padne verdikt nad porcováním rodinného medvěda, přijde úleva v Plekancově mysli. Dopomoci k příznivějším myšlenkám má nové hokejové angažmá. Předpokládaný návrat do republiky může přinést potřebný náboj a naklepání ega, jež potřebuje každý vrcholový sportovec. Číslo 14 teď o to víc.

Uznávaný hokejový pracant se ze všeho nejdřív potřebuje cítit znovu jako užitečný hokejista a nikoli jako, pardon, užitečný idiot. Potřebuje se opět stát plejerem, na kterého sází majitel, kouč, spoluhráči, fanoušci. Potřebuje se vrátit do pozice, jakou si vymakal a dlouhé roky přivlastnil u Canadiens, to je nynější a stěžejní úkol.

Na Plekancově comebacku vydělá český hokej. Hráčova herní jakost je nadále ve stavu, v němž by měl doma úřadovat. Bylo by ideální, kdyby dostala přednost nejvyšší domácí soutěž před mateřským klubem. Ten jednou určitě nepřijde zkrátka, ovšem na prvoligové dobrodružství je pořád příliš dobrým hráčem. Ústí není Praha.

Jsem si jistý, že majitel Rytířů Jaromír Jágr se svého kamaráda jednou dočká a na vysněnou akvizici nebude muset čekat extra dlouho. Plekanec vděčí slavné osmašedesátce za mnohé, kdysi během občasných slabších chvilek, při nichž se mu rozkutálela sebedůvěra, mu legenda bývala nápomocná, po telefonu spolu nejednou řešili, co zlepšit, jak se dostat k výkonnostnímu maximu. Novodobá montrealská ikona nezapomíná a tuhle starostlivost mu bude chtít vrátit v boji na ledě.

Dlouholetý reprezentant Tomáš Plekanec přes všechny kotrmelce nemá příliš důvodů skuhrat. Věřím, že comeback do Česka si náležitě užije. Po letech třeba dojde i na teplou domácí večeři. Ono se to nezdá, ale není to málo.

Plekanec po konci v NHL: Kam teď? Hlásí se Kometa a rodné Kladno!
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud