Miroslav Horák
16. dubna 2023 • 09:20

Hradecká pohádka? Menší tlak, větší úspěch! I v podání tichého Fergusona

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

KOMENTÁŘ MIROSLAVA HORÁKA | Občas se to stává. Pokud něco zrovna nečekáte, přijde to spíš, než když se za tím ustavičně štvete a tlačíte až příliš na pilu. To je případ hradeckého klubu, který v minulých letech vehementně lačnil po finále, ale dočkal se až tehdy, kdy veliké plány neosnoval. Chtěl hrát v sezoně důstojnou roli, uhrát čtvrtfinále a… A pak se uvidí. Najednou je z něj majitel přinejhorším stříbrné medaile.



Historický úspěch přišel zrovna v sezoně, kdy si mistrovské naděje dělal úplně někdo jiný. Hlavně Sparta a Pardubice. Oba kluby nakupovaly ostošest, skládaly hvězdné jednotky. Pod Bílou věží takový balík na transfery nemají, o to víc si musí počínat chytře a trefovat. Právě tady skládali mozaiku, jeden dílek ve druhého, aby k sobě zapadly a vytvořily něco, co má potřebný tvar a dává smysl. Na trhu vybírali i tak, aby podepsaní hráči byli variabilní a každý mohl hrát s každým. Aniž by se rozplizla vysoká jakost hry a zachovala hradecká DNA: hokej v kvapíku, svižně tam a ještě svižněji zpět.

Během sezony se v týmu dlouho trápili s marodkou, až jim to nepřišlo normální. Upřímně, to nikomu. Kompletní nebyli od prvního kola téměř až do posledního. A po kupě nejsou všichni pořád. Jenže i tohle nakonec v celém příběhu hrálo roli.

Na Hradec nebyl vyvíjen enormní tlak a očekávání jako na jiné. Zůstala mu příjemná pozice mužstva, které může leda překvapit. Na stránkách iSport.cz jsme nejednou psali, že právě v souboru Tomáše Martince hledejte černého koně play off. Nešlo přitom o extra drzou prognózu. Dalo se odtušit, že až se tahle družina sejde kompletní, bude schopná rozsévat obavy a skládat výhry na hromadu. Protože na to zkrátka má. Hlavu, ruce i nohy.

Tak se i stalo. Hradec svalil ve čtvrtfinále Liberec 4:1, nyní i progresivní Vítkovice. Na svou stranu nabíral vyrovnané a velmi vyhrocené bitvy. Dokázal se orientovat v těžkých chvílích, pomáhaly mu tahy hlavního kouče. Mentálně ustál i těžké facky od nepoddajné Holaňovy družiny.

Vítkovice - Mountfield HK: Okuliar poslal v prodloužení Hradec do finále, 1:2
Video se připravuje ...

Mountfield kdysi působil na jihu Čech, kde se extraligového finále nedočkal. Jednoho dne sbalil krám a vyrazil na východ Čech. Právě tady postupně rozehrával velkou hru, nakupoval hvězdy typu Jaroslava Bednáře a další. Mluvil otevřeně o titulovém boji. Vždycky tomu však něco chybělo. Ani sázka na Vladimíra Růžičku nevyšla, byť s ním klaplo jiné a nedoceněné finále: to v Champions League. Pokaždé ale v týmu nepanovala ta potřebná atmosféra, vždycky něco zbytečného poletovalo vzduchem. Až teď si všechno sedlo. V desáté sezoně po přestěhování.

V zákrytu za hlavními kouči se postupně vypracovával Tomáš Martinec. Hradecký patriot se učil od Petera Draisaitla a Václava Sýkory, pak se dočkal první velké role.

Aby se po Růžičkově nástupu zase musel uskromnit v menší pozici a nakonec opustit stanoviště.

Aby se mu předloni znovu volalo. Tyhle eskapády už jsou pryč.

Z Martince se vyklubala tichá, ovšem velmi užitečná hradecká síla. A na rovinu adept na hodně dlouhé hradecké angažmá. Mnozí byste to do něj neřekli, ale jeho klíčové kroky nejsou žádná kosmetická úprava, s odvahou rozhodně netroškaří. Třeba posazovat kapitána Smoleňáka pro něj není problém, přestože ví, že to klubovému majiteli nejde zrovna pod vousy. I tím si v branži dělá jméno a získává respekt.

Na další level jej může vytáhnout během dalších dnů. Třeba tu máme nového hokejového Fergusona.

Mountfield HK Vše o klubu ZDE

Góly

Domácí: 30:59. Kalus

Hosté: 26:55. Miškář, 78:04. Okuliar

Sestavy

Domácí: Stezka (Klimeš) – Mikuš, Grman, Koch, L. Kovář, Gewiese, J. Stehlík, Raskob – Jarůšek, Krieger, Mueller (A) – Bukarts, Dej, Lakatoš (C) – Kotala, Lindberg, Kalus – Fridrich, Chlán, L. Krenželok (A).

Hosté: Machovský (Kiviaho) – Gaspar, McCormack, Kalina, Blain (A), Rosandić, F. Pavlík (A) – Zachar, Miškář, Eberle – Perret, Lalancette, Jergl – Okuliar, Kev. Klíma, Werek – R. Pavlík, Pilař, Smoleňák (C) – Chalupa.

Rozhodčí

R. Hradil, P. Stano – J. Ondráček, J. Svoboda

Stadion

Ostravar aréna

Návštěva

9 833 - vyprodáno diváků

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud