Miroslav Horák
21. března 2024 • 09:40

Grossův gang roste. Sparta je silná jako už dlouho ne, kádr má hlavu a patu

Vstoupit do diskuse
27
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

BLOG MIROSLAVA HORÁKA | Upřímně, bylo by divné a zarážející, kdyby Liberec vyklopil Spartu ze čtvrtfinále, když měl takovou lopotu s Olomoucí. Ale nejen z toho důvodu samozřejmě. Pražský velkoklub je finančně jinde, poskládal velmi silný výběr. A co je podstatné, stávající kádr má hlavu a patu jako už dlouho ne. A dobrého ducha. Jako už dlouho ne.



Za pár let si povíme, že Grossova družina tu libereckou semlela jednoznačně ve čtyřech zápasech. Málokdo si vzpomene, že každý jednotlivý duel byl extrémně vyrovnaný. Staré klišé praví, že v play off rozhodují detaily a maličkosti. Může být. Jen to neznamená, že jde o prkotiny mixované s náhodou. V žádném případě. K realizaci klíčových drobností vede těžká a dlouhodobá šichta, nic nepřichází jen tak, navíc ve čtyřdílné sérii.

Sparta ji zvládla bravurně, na první pohled z ní sálá velká síla, nefalšované sebevědomí. Co je klíčové, platí to pro všechny formace. Nikdo z hráčů není pod tlakem, že v den D musí zabrat, nebo je po všem. Ne, potáhnou druzí, příště zase jiná lajna. Soupeř neví, na koho se dřív a víc zaměřit. Každá formace má své opodstatnění, každá něčím a trochu jinak přispívá.

Navíc Sparta může dosazovat náhradní díly, takže když jí kvůli slepému střevu vypadne Vladimír Sobotka, nezabloudí ve slepé ulici. V nedávné minulosti s nepříjemně častou kadencí chřadla při zásadních chvílích. Jakmile šlo do tuhého, stávala se menší a drobnější. Jo, když šlo všechno podle plánu, válela. Ale zatlačená do kouta tropila zvláštní kiksy a schovával hlavu do dlaní.

Grossův gang vyhlíží na první pohled kompaktněji než předchozí soubory, perfektně a chytře mění strategii, dokáže rychle reagovat na vývoj zápasu, přepíná dle potřeby. Nachází únikové východy, když se nakrátko dostane do nesnází. Umí rozpoznávat, kdy není nutné vyrážet vpřed, umí si ulevit a pošetřit síly.

Jedno je jisté, přijdou těžší překážky a hráči nesmí získat dojem, že vše půjde jako po drátkách. Ale i kdyby, síla realizačního týmu ji vtáhne zpátky na zem.

Sparta má parádně našlápnuto.

HC Sparta Praha Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
27
Články odjinud


Články odjinud