Ondřej Kuchař
20. června 2017 • 23:13

Král David. Pastrňák si trofej zasloužil, stále má ale hodně co zlepšovat

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

21 let a 26 dní. David Pastrňák se stal nejmladším vítězem Zlaté hokejky v historii. Dalo se to očekávat. Žádný jiný Čech totiž o sobě letos nedával světu vědět tolik, jako útočník Bostonu. Z vyjukaného hubeňoura se stal obávaným střelcem. Teď jen zamakat na hlavě a naučit se být lídrem.



Udělat v dnešní vyrovnané a superbojovné NHL za základní část 70 bodů, to chce sakramentský um. David Pastrňák jím bezpochyby vládne. Fyzicky ohromně vyspěl. Nabral kila, narostly mu vousy. Stal se z něj chlap. Jeho charakteristický klukovský entuziazmus a nadšení pro hru mu ale zůstaly.

Jak říkává rekordman Jaromír Jágr: „Hokejem se prostě musíš bavit.“ A to pro populárního Pastu platí beze zbytku.

Krom šikovných rukou ho taky zdobí ohromná rychlost. Když si myslíte, že už nemůže přidat, on dokáže sešlápnout plynový pedál ještě o kousek hlouběji a zadupe obránce do země.

Takovou hrou se prezentuje v zámoří. Když ale oblékne reprezentační dres, zdaleka tolik nedominuje. Ač se ho spoluhráči v čele s Jakubem Voráčkem kamarádsky zastávají, dva vstřelené góly za dvě mistrovství světa a Světový pohár jsou prostě málo.

Pastrňák se musí naučit být lídrem. Musí se naučit žít s tím, že je chlapem, na kterého mužstvo spoléhá a na jehož výkonu stojí. Podobně jako ve fotbale Patrick Schick rychle výkonnostně vyletěl a veřejnost hned očekává zázraky. Ty po něm nechci, ale neměl by se zříkat odpovědnosti.

Všechno je to o hlavě. Mluvilo se o něm jako o symbolu skromnosti. Obrovský nárůst slávy, miliony na účtu a život celebrity ale zamávají s ledaským. Zvenku se to snadno radí, ale musí zůstat nohama na zemi. Co se týče chování a profesionality, musí se zdokonalit. Mentora má vedle sebe v šatně Bruins toho nejlepšího: Davida Krejčího.

Pasta je budoucností českého hokeje. Čeká ho podpis nové gigantické smlouvy, jenž mu vynese stovky milionů. Zlatá hokejka je letos ve správných rukou. Až čas ale ukáže, zda může konkurovat dvanácti prvenstvím božského Jaromíra.

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud