Ondřej Kuchař
2. července 2018 • 17:17

Mrázek dostal facku. V NHL má poslední šanci, další už nepřijde

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zrodil se nový Hašek! Titulky v podobném duchu se začaly rojit během mistrovství světa juniorů po Vánocích v roce 2011. Do té doby v tuzemsku nepříliš známý chlapec totiž uhranul svými výkony svět. Stal se prvním brankářem v historii šampionátu, který byl zvolen tím vůbec nejlepším, ačkoli jeho tým vypadl už ve čtvrtfinále. Řeč je o jistém Petru Mrázkovi.



Na MS v Edmontonu se do něj diváci totálně zamilovali. Předváděl fantastické zákroky, bavil ztřeštěnými oslavami. Sršela z něj radost a sebejistota. Kombinace kvality a pozitivních vlastností mu pak vynesla v Americe ceněný farmářský titul Calder Cup, později místo v brance Detroitu, a nakonec i dvouletou smlouvu s platem 4 milionů dolarů ročně.

Další pokračování pohádky už ale tak veselé není.

Jsme na začátku sezonu 2016/17. Mrázek na startovní čáře solidní náskok na svého konkurenta Jimmyho Howarda, který se mu kouká na záda. Zatímco Čech šel ale svými výkony strmě dolů, o osm let starší kolega makal, makal… až ho předehnal.

Forma byla někde v suterénu. Letos v únoru přišel trejd. Angažmá ve Philadelphii si však neužil. Konec sezony strávil nejhůř, jak mohl. Jako zdravý náhradník. Trojka, které sleduje vrchol ročníku z tribuny. Pro gólmana, s nímž se před třemi lety spojovala možnost zisku Vezina Trophy velká potupa.

Když přitom v létě 2016 podepisoval kontrakt s Detroitem, plán měl jasný. „Škrábnu to na dva roky. Za tu dobu ukážu všem svůj um a příští smlouva už bude za mnohem větší raketu.“ Jsme v současnosti. Mrázek se upsal podprůměrné Carolině na jediný rok za 1,5 milionu dolarů. A je za to vděčný. Facka, vystřízlivění. Sny o balíku jsou ty tam. Zatím.

Z organizace Red Wings po jeho odchodu přicházely hlasy o tom, že bylo těžké ho trénovat. Překážkou totiž byla jeho původně tolik opěvované sebevědomí. Rostlo, rostlo, až začalo lidi okolo štvát.

Teď přišla chvíle, kdy se Mrázek vrací zpátky na zem. Potřebuje se dát do kupy, zase nastavit hlavu do módu pokora a tvrdá práce. U Hurricanes dostal v NHL poslední šanci. Buď přesvědčí, že má pořád potenciál, nebo za rok nabere směr Čerepovec. Jeho nový sok Scott Darling určitě není hrází, kterou by se nedalo přelézt. I když bere skoro třikrát víc.

Jestliže jsem zmínil pohádku, sluší se říct, že není ani zdaleka na konci. V dějové lince přichází po zápletce vyvrcholení a rozuzlení. Sám Mrázek má v ruce pero a záleží hlavně na něm, jestli napíše happy end.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud