Ondřej Kuchař
28. dubna 2019 • 22:49

Směr a konec rozšafnosti. Oceláři změnili cestu a dostali zlatou odměnu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pořád patří k nejbohatším organizacím napříč extraligou. Naditou šrajtoflí se řadí k absolutní špičce. Roky rozmařilého rozhazování bankovek ale v Třinci v prosinci 2016 utnul sportovní manažer Jan Peterek. Z nabubřelé organizace se stal klub fungující zdravě na všech frontách. Dnešní zlatá tečka je výsledkem změny filozofie slezského giganta.



Většina klubů jim může gigantického sponzora v pozadí a finanční stabilitu jen závidět. Roky si ale v Třinci mysleli, že si titul mohou koupit. Zkupovali hráče s velkými jmény, mnohdy za přestárlé borce za zenitem. Přepláceli je a automaticky čekali úspěch.

S nástupem Jana Peterka do funkce sportovního manažera a faktického šéfa hráčských operací, se však kormidlo otočilo. Sám bývalý špičkový hokejista se na tuto roli připravil v partnerském Frýdku-Místku, cestu na lavičku A mužstva si pak přes juniorské angažmá (rovněž zlaté) vyšlapal i Václav Varaďa. Postupné kroky, dopředu promyšlené.

„Vyhazování peněz skončilo,“ byla jedna z prvních vět, které pronesl Peterek po svém nástupu. Kádr samozřejmě postavil na několika zvučných jménech, které odměnil štědře. Prostor ale také začali konečně dostávat mladí hráči. Před tím ve Slezsku cosi nevídaného.

Vyhrát titul doma je pro vyvolené, básnil Hrubec. Medaili schoval i pro Hamerlíka
Video se připravuje ...

Šanci dostali bratři Kovařčíkové, David Cienciala nebo obránci Adámek a Matyáš. Hlavně útočné trio dalo Ocelářům to, co jim v minulých letech chybělo. Čtvrtou lajnu, které bude tvořit dravé, ale zároveň kvalitní mládí. Mládí, které se neurazí, když bude místo slíbených patnácti minut za zápas na ledě jenom devět. Zároveň dostali vedle zkušených borců prostor k učení, sběru praxe.

Z Ocelářů se stala špičkově fungující firma, která je zevnitř zdravá. V prosinci 2016 sešli ze zlatem dlážděné cesty. A vyplatilo se. Teď přišla odměna: titul. Zasloužený. Liberec přehráli, role podceňovaného outsidera jim sedla.

Jsem zvědavý, jak velkou obměnou kádru v létě Třince projde. Odejde brankář a jeden z pilířů mistrovského tažení Šimon Hrubec, toho nahradí Patrik Bartošák (kdo říká, že ne, lže). Do Mladé Boleslavi odejde odchovanec David Cienciala. Svůj věk už má duo Polanský-Adamský. Zůstat pod Beskydami by ale měl Petr Vrána, který zapadl fantasticky.

Pokud Peterek udrží nastavenou cestu, nebude zběsile nakupovat a opět spolu s Varaďou zabuduje jednoho, dva talenty, Oceláři mohou na nejvyšší mety útočit i napřesrok.

Nechtěl jsem, aby u nás slavil zase někdo jiný, oddechl si Adamský
Video se připravuje ...

Třinec - Liberec: Euforie, Adamský zvedl nad hlavu Masarykův pohár
Video se připravuje ...

Třinec - Liberec: Pláč Varadi i Willa, Tygři gratulují soupeři k poháru
Video se připravuje ...

SESTŘIH: Třinec - Liberec 4:2. Masarykův pohár pro Oceláře! Titul jim zajistil Roth tři minuty před koncem
Video se připravuje ...

Třinecký útočník Petr Vrána poprvé v kariéře vyhrál titul, s pohárem slavil před fanoušky
Třinecký útočník Petr Vrána poprvé v kariéře vyhrál titul, s pohárem slavil před fanoušky

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud