Ondřej Škvor
12. listopadu 2015 • 13:25

Zbraň kritiků? Pravda! Tuhle bitvu by Berbr neměl vyhrát

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Spustil to Libor Kovařík a pak se další stateční postupně přidávali. Každý po svém poslali do světa zprávu, kterou sice všichni dávno vědí, ale takhle napřímo ještě nezazněla: Roman Berbr ovládl fotbal za použití praktik, které nejsou legitimní.



Berbr spolu se svou partnerkou Dagmar Damkovou přešli do protiútoku a sedmi osobám poslali žádost o veřejnou omluvu a o úhradu právních úkonů. Jinak hrozí soudní žalobou. Nabízejí se dvě základní otázky. Jaká je šance, že by dvojice případnou při vyhrála? Je to jenom zastrašování, nebo jsou opravdu ochotni jít až k soudu?

Na první otázku není jednoznačná odpověď k mání. Soudní spory na ochranu osobnosti patří k těm nejhůře předvídatelným. Důkazní břemeno logicky leží na autorech výroků a leccos by se dokazovalo skutečně těžko. Že to je pravda, bohužel nepomůže, pokud se neprokáže.

Ale ta pravda by mohla pomoci k tomu, že k soudu vůbec nedojde. Což je začátek odpovědi na druhou otázku. Berbr je sice silně sebevědomý, ale jistě není hloupý. Ví, že Kovařík a spol. mluvili pravdu. Všichni vědí, že to všichni vědí.

Šel by Berbr i přesto do takového veřejného střetu? Nikomu z jeho soupeřů soud nepřeju, protože to prostě je nepříjemná věc, ovšem takového praní prádla před soudem by mohl Berbr nakonec velmi litovat.

Jak říká jeden z možných obviněných Drahomír Handlíř: Od soudu si slibuju i to, že se veřejnost dozví víc, než dosud vyšlo najevo. A zmiňuje, že další rozhodčí, dosud aktivní a dosud mlčící, prý přislíbili u soudu svědectví proti Berbrovi. Třeba to je jenom taktika. Ale třeba ne. To ani Berbr neví.

Je tedy pravděpodobné, že Berbr a Damková opravdu jenom zastrašují. Což je z jejich pohledu chytrý krok, protože normální lidi to pochopitelně vyleká. Kromě toho ještě víc než na ty, kteří už mluvili, cílí Berbr na případné další odvážlivce. Sám informaci o tom, že podal jakési žaloby, rád šíří do fotbalového hnutí. A kdo by se chtěl rozpovídat s vyhlídkou na nekonečná soudní stání a možnou finanční újmu.

Takže: tuhle bitvu by Berbr neměl vyhrát. Buď k soudu vůbec nedojde, nebo se u něj dozvíme ještě něco navíc.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud