Ondřej Škvor
29. září 2016 • 13:30

Faul ve vápně se smí. Proč Komise rozhodčích bourá svou důvěryhodnost?

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Komise rozhodčích má jasno. Rozhodčí Radek Příhoda si v derby Sparta–Slavia (0:2) vedl dobře, k zásadním pochybením prý nedošlo. A to ani v případě Lafatova držení slávisty Frydrycha, ani při Frýdkově, respektive Lafatově tvrdých loktech na hlavách soupeřů.



Vyplývá to z komuniké, které komise zveřejnila ve středu večer (viz rámeček).

Přitom ještě ve středu dopoledne na setkání s novináři tvrdil předseda komise Michal Listkiewicz, že Příhoda derby zvládl, ale udělal několik chyb. Jeho místopředseda Petr Mlsna pak samotný seminář začal tím, že největší nedostatky mají zdejší rozhodčí při správném trestání surové hry. Listkiewicz pak dodal, že špatně (ne)odpískaná penalta nebo běžný faul nejsou takovým problémem jako zákroky, které ohrožují zdraví hráčů.

Listkiewicz: Příhoda měl v derby štěstí. To dobrý rozhodčí musí mít
Video se připravuje ...

V následném večerním komuniké pak o ostrých loktech do obličeje nepadlo ani slovo. Asi by se těžko obhajovaly, ale když o nich není řeč, bylo to tedy v pořádku.

Co patrně nešlo přejít, byl Lafatův zákrok v pokutovém území na slávistu Frydrycha. Podle komise v pořádku. Tady je vysvětlení, je dobré se ho přečíst: „K držení hráče domácího mužstva Davida Lafaty a hráče hostujícího mužstva Michala Frydrycha došlo kontinuálním způsobem a probíhalo po celou dobu rozehrání rohového kopu hostujícím mužstvem a nelze jednoznačně konstatovat, že by držení domácího hráče Davida Lafaty nepředcházelo i držení ze strany hostujícího hráče Michala Frydrycha.“

Sparta - Slavia: Lafata stáhl ve vápně Frydrycha, Příhoda penaltu nezapískal
Video se připravuje ...

K tomu otázka: pokud tedy nelze jednoznačně vyloučit, že se dva hráči v souboji drží, je následné evidentní držení tolerovatelné? Neboli trochu přitaženě, ale v duchu výkladu komise – faulovat se může, když se předtím možná taky stejným způsobem faulovalo?

Jinými slovy, toto komuniké nemůže obstát. Je to slovní cvičení, které využívá toho, že se díky pružným pravidlům dá vysvětlit vlastně všechno. Penalta a loket v obličeji v derby, ofsajd v zápase Zlín–Sparta. Například.

Sparta - Slavia: Lafata trefil Deliho loktem do hlavy a na hřiště musel lékař
Video se připravuje ...

Otázka je, kdo tomu věří. Komise snad, i když předseda Listkiewicz k tomu dospěl až během středy. Veřejnost? Jenom těžko. Protože z toho až příliš kouká, jak moc chce komise Příhodu obhájit.

Co si asi o jejím hodnocení derby myslí Jan Jílek, který za chybně odpískanou penaltu v utkání Jihlava - Slavia (1:1) dostal flastr na čtyři zápasy?

Kdyby komise chtěla měřit spravedlivě, musel by Příhoda za neodpískanou penaltu a opomenuté lokty stát pět šest utkání.

Je přitom dobré si připomenout, že tahle komise přicházela jako nová po staré, nedůvěryhodné komisi Dagmar Damkové , respektive Miroslava Tulingera. A že její hlavní avizovanou hodnotou byla důvěryhodnost. Poslední komuniké to bourá.

Takže tu je ještě jedna otázka, ta nejdůležitější. Proč? Dvě možnosti jsou jasné, není-li jich víc. První, komise nechtěla potopit Příhodu, který se původně měl stát jejím členem. Druhá, komise nechtěla přiznat, že první derby pod jejím vedením se sudímu úplně nepovedlo.

Z komuniké

V utkání AC Sparta Praha – SK Slavia Praha komise rozhodčích neshledala zásadní pochybení rozhodčích, jež by mělo vliv na výsledek nebo průběh utkání. K situaci v pokutovém území domácího mužstva ve 20. min uvádí, že k držení hráče domácího mužstva Davida Lafaty a hráče hostujícího mužstva Michala Frydrycha došlo kontinuálním způsobem a probíhalo po celou dobu rozehrání rohového kopu hostujícím mužstvem a nelze jednoznačně konstatovat, že by držení domácího hráče Davida Lafaty nepředcházelo i držení ze strany hostujícího hráče Michala Frydrycha. Posouzení tohoto souboje je plně v kompetenci rozhodčího utkání a jeho posouzení nelze neposuzovat jinak než v kontextu celého průběhu utkání, které přineslo řadu dynamických soubojů mezi hráči obou mužstev.
Komise rozhodčích konstatuje, že všichni rozhodčí utkání přispěli k vysoké sportovní kvalitě utkání, kdy utkání s přispěním rozhodčích mělo dynamiku a spád a výkon rozhodčích splňoval vysoká kritéria kladená na rozhodčí na mezinárodní úrovni. V souladu s heslem „K dobrému utkání je třeba mít i dobré rozhodčí.“ komise rozhodčích uvádí, že přístup rozhodčích k emocionálně vypjatému utkání byl příkladný a vysoce si jej cení.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud