Ondřej Škvor
11. ledna 2017 • 11:00

Rozšíření MS ve fotbale? ANO, trpaslíci tam hrát nebudou

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarůšek nechtěl hattrick: Stálo by to peníze, smál se. Jágr mu hokejky nevrátil
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pokrokáři za každou cenu mi lezou krkem, a že jich teď kolem nás je, v Evropě pak zvláště. Ale když je nějaký vývoj přirozený, proč se stavět proti?



Fotbaloví estéti by nejradši viděli, aby na mistrovství světa ve fotbale hráli jenom ti echt vyvolení. Tedy evropské stálice, k nim Brazílie, Argentina, nějaký africký a asijský stát, aby se neřeklo, a takhle nějak pořád dokola.

Jenže fotbal se vyvíjí a tahle čerstvá změna je toho nejlepším důkazem. Vlastně důkazem jeho úspěchu. Trpaslíci sice pořád za míčem běhají, ovšem přibyla spousta zemí, kde se kope na vysoké úrovni. Mám za to, že 48 z celkových 212 členských států FIFA si boj na šampionátu zaslouží, outsideři mezi nimi nebudou.

Polemika Jana Podroužka: Rozšíření MS? NE, už účast by měla být výsadou>>>

Jen ti o něco slabší, jako vždy, a ti se zase výkonnostně posunou. Čistě matematicky, 48/212 dělá přibližně pětinu ze všech možných účastníků. V případě EURO (24/55) je to necelá polovina, na africkém mistrovství (16/54) slabší třetina, tak se dá pokračovat. Takže světový šampionát navzdory rozšíření stále nabízí účast nejmenšímu procentu týmů.

Zásadní je i ekonomický přínos. To není neslušná úvaha. Lidi to zaplatí, protože chtějí. Je poptávka, přichází nabídka. To je přirozené, tudíž správné. Žádné dotace do ztrátového podniku jenom proto, že to dobře vypadá. Fotbal na tom vydělá. Ekonomicky i sportovně.

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud