Pavel Bárta
24. ledna 2013 • 14:41

Simulování v hokeji? Tresty by občas zasloužili i rozhodčí

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dvacet let od titulu Baníku. Získali jsme ho díky fanouškům, vzpomíná Laštůvka
První Čech, který prorazil Nadalovu antukovou auru: Lehečkův úžasný večer
VŠECHNA VIDEA ZDE

Naprostý souhlas, výborně! Extraliga zahájila tažení proti hokejovým ochotníkům. Chce učinit přítrž nafilmovaným pádům, teatrálnímu odhazování holí a rukavic, nahraným skokům plavmo a dalším podvrhům. I v posledních dnech vydala disciplinárka jasné poselství, že herecké etudy patří úplně jinam, za týden vyměřila pokutu celkem šesti hráčům.



Potrestaným se výroky hokejového soudu nelíbí. A nutno dodat, že občas i oprávněně. Ne, že by si je třeba nezasloužili, ani proto, že jiní padači třeba vyvázli bez poskvrny. Jejich výhrady jsou v některých případech opodstatněné z toho důvodu, že neměli jinou možnost, jak rozhodčím dát najevo, aby už konečně nepřehlíželi, co na nich soupeř páchá, anebo se snažili předejít zranění. Přesně tak svůj skok obhajoval třeba sparťanský obránce Karel Pilař.

Abychom si rozuměli: je moc dobře, že extraliga nasadila tvrdý kurz proti filmování, i když v některých případech se vylévá vanička i s nemluvnětem. Ale tyhle kousky do hokeje nepatří, protože mu škodí. Nicméně odpovědnost by měli pocítit i rozhodčí.

Ano, nemůžou postřehnout všechno, na verdikt mají často jen zlomek času. Ovšem člověk někdy nemá úplně jasno, jestli to, co převádějí, je jen neumětelství, anebo alibismus a arogance. Možná všechno dohromady. A právě tím mnohdy hráče sami rozhodčí nepřímo nutí k tomu, aby si zahráli na kaskadéry.

Zrovna zmíněné Pilařovo číslo je příkladem za všechny. Dvojici hlavních Homola – Jeřábek se nedělní zápas Sparty s Chomutovem velmi nepovedl. Jako když pejsek a kočička vařili dort. Když v prodloužení padl Štěpán Hřebejk pod nohy Pilařovi, rozhodčí, který stál přímo u toho, přihlížel dál. Ruku zvedl ten, který byl na opačné straně hřiště. Klasika.

Po chvilkovém váhání dostal trest i Pilař za svoje nadskočení. V kraji nebývá zvykem, aby jeden tým měl třeba výrazně víc vyloučených, to by si rozhodčí mohli odskákat. Proto mají rádi vyrovnané stavy. Taky se na Spartě hrálo prodloužení, tak proč poskytnout jednomu týmu výhodu? Jen ať si to hráči rozhodnou sami…

Rozhodčí sami nepřímo nutí hráče k tomu, aby situace přihrávali. Tím, že nepískají některé evidentní fauly nebo dodatečně a často nesmyslně kompenzují svoje chybné verdikty. Jen si to představte: někdo vás hákuje, drží, a když souboj ustojíte, rozhodčí nic.

Proto někteří hráči raději padnou, protože jedině tak mají větší šanci, že si vynutí přesilovku. Kdyby se pískalo, co má, nebudou mít hokejisté zapotřebí se takhle předvádět. Jestliže extraliga zcela správně pořádá hon na samozvané divadelníky, měla by rozdávat tresty i těm, kdo tahle představení špatně režírují.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud