Pavel Bárta
17. srpna 2017 • 16:00

Jednání o Pastrňákovi zamrzla, ale Draisaitlova raketa jim může prospět

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Z druhého centra Edmonton Oilers v jeho jednadvaceti letech udělali momentálně pátého nejlíp placeného středního útočníka NHL. Větší peníze než Leon Draisaitl si v příští sezoně vydělají jen Jonathan Toews, Anže Kopitar, Jevgenij Malkin a Sidney Crosby. Superhvězdy budou o osm, deset roků starší než on. Steven Stamkos bude ve svých 27 letech brát 8,5 milionů stejně jako „Německý Gretzky“.



Co jsou výše zmínění pánové zač, o tom svědčí taky jejich 11 Stanley Cupů. Mnoha expertům může připadat „raketa“ ve výši 68 milionů dolarů pro Draisaitla na osm let jako nemravnost. Prožil průlomovou sezonu, ovšem je teprve na začátku. Nicméně v Edmontonu asi vědí, proč si ho tak váží. Už prodloužili s Connorem McDavidem (svých 12,5 milionů ročně dostane za rok, až mu skončí nováčkovská smlouva), teď si pojistili další příslib, žijící trochu v jeho stínu.

Draisaitlův případ potvrdil jedno z nepsaných pravidel současné NHL: Hráči jsou ochotni vyměnit rychlé peníze za dlouhodobější smlouvu a generální manažeři rádi přistoupí na celkově větší balík, když ho budou moci rozložit do delšího časového horizontu. Je to pojistka pro budoucnost. Když to nepůjde, můžou hráče ze smlouvy vyplatit.

Tohle může být dobrá zpráva taky pro Davida Pastrňáka. Ten pro Boston představuje stejný potenciál jako Draisaitl pro Edmonton. Díky jeho spojení s McDavidem se v Oilers rýsuje novodobá verze někdejší úderky Wayne Gretzky - Mark Messier, nebo něco na způsob tandemu Crosby – Malkin v Pittsburghu, chcete-li. V českém útočníkovi zase můžou Bruins najít nového Cama Neelyho či Ricka Middletona.

V minulém ročníku nastřílel Pastrňák přes třicet gólů, nasbíral 70 bodů. Byl druhý v produktivitě mužstva za Bradem Marchandem, s ním a Patricem Bergeronem vytvořil impozantní útok, zvládl velkou porci minut na ledě. Čekalo se, že podepíše hodně brzy. Necelý měsíc před začátkem kempu pořád nemá nic. Výchozí pozici má však vzhledem k věku i výsledkům podobnou jako Draisaitl, jehož smlouva se může stát jedním z vodítek při jednáních mezi Pastrňákovými agenty a Bruins.

Vedení klubu se ústy manažera Dona Sweeneyho rázně ohradilo proti zvěstem, že by se klub chtěl talentovaného křídla zbavit. Na rozdíl od svých předchůdců jako Phil Kessel, Tyler Seguin a další prý není Pastrňák předurčen k výměně do jiné organizace. Aspoň prozatím. V některých ohledech bylo pochopitelné, proč se řeči o trejdu objevily, může to mít různá pozadí. Ale stejně tak se najde plno důvodů, proč si ho Bruins měli ponechat.

Jednání zamrzla, ovšem události posledních dnů můžou tuhle složitou chemickou reakci zase uspíšit. Jakákoli dohoda mezi Pastrňákem a Bruins – krátkodobá, dlouhodobá, případně překlenovací kontrakt či cokoli dalšího – bude znamením, že Bruins do budoucna hodlají na hráčích jako on stavět a nikoli je posílat pryč a potom toho třeba hořce litovat. Bergeron, David Krejčí, David Backes jsou navíc třicátníci, Marchand jím brzy bude. Podobně to vypadá v obraně, kterou táhne 41letý Chára.

Pastrňák se může stát tím, na koho v Bostonu jednou pověsí svůj kožich. Od svého nástupu byl pro mužstvo osvěžením, podmanil si fanoušky a předvedl, že na to má. Manažer Sweeney naznačil příklon novým směrem už tím, že zastavil řeči o výměně ještě předtím, než se věci stačily dát do pohybu. Teď už zbývá jediné. Dodržet slovo a podepsat Pastrňáka. 

Pastrňák před podpisem životní smlouvy: Kdy? To byste chtěli vědět, co?
Video se připravuje ...

Pastrňák porazil Voráčka a stal se nejmladším držitelem Zlaté hokejky
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud