Pavel Bárta
13. prosince 2018 • 16:37

Postup Plzně v hokejové Lize mistrů je odměnou za poctivost

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejová Liga mistrů znamená pro většinu účastníků práci a náklady navíc. Někde ji stále vnímají jako nutné zlo. K CHL přistupují ve stylu, když už tady jsme a nesmíme remcat, nějak to sfoukneme, jen aby se neřeklo. Jinde berou soutěž jako šanci pronajmout si luxusní vůz. Něco to stojí, ale porovnáme se s cizinou. Je to zpestření sezony s nádechem prestiže, byť tahle sešlost své fotbalové jmenovkyni i kvůli propastnému rozdílu ve finančním krytí zatím nesahá po kopačky.



Nicméně nějak takhle – bez keců, kolik to bude stát a kam se zase musí trmácet – se úkolu zhostili v Plzni. Indiány navnadila úspěšná pouť skupinou, v níž ztratili bod až v posledním zápase, kdy o nic nešlo. V osmifinále nepodcenili Bolzano, a tudíž ani blbě nezakopli. Po dvojdílném thrilleru se Skellefteou jsou najednou v semifinále. A vyzvou další švédskou špičku, Frölundu.

Jejich poslední soupeř se v této sezoně trochu trápí, v předchozích osmi však končil sedmkrát ve finále domácí soutěže, z toho dvakrát vyhrál. V sestavě má mistry světa Juhamattiho Aaltonena a Joakima Lindströma a další ostřílené reprezentanty skandinávských výběrů se zkušenostmi ze zámoří nebo KHL, včetně veterána Jimmieho Ericssona, Oscara Möllera či Nora Mathise Olimba, který v posledních jedenácti letech nechyběl ani jednou na šampionátu ani olympiádě.

Každý, komu jsou tahle jména aspoň vzdáleně povědomá, pochopí, co se plzeňskému týmu povedlo. Celek, který měl na domácím hřišťátku taky svých starostí dost, vyzrál na mužstvo evropské supertřídy. Před odvetou už se rozšířil o nový rozměr v podobě Jana Kováře . Objevil se náhle, i když dres mu pro jistotu chystali už před jeho pokusem prorazit do NHL.

Kovář je super posila do mužstva i kabiny. Možná, že bez dalšího útočníka takového formátu by Škodovka nepostoupila. O tom však nemá cenu přemítat. A je to stejné, jako kdyby Skelleftee narychlo vypomohl třeba odchovanec Adam Larsson z Edmontonu.

Postup navíc nezařídil Kovář sám, přestože proměnil rozhodující nájezd. Stejně se o něj zasloužili další hráči a Dominik Frodl v brance, který se přes všechnu upřímnou sebekritiku po zápase projevil v klíčových momentech opět jako muž bez nervů.

Nad Indiány bděl sám Manitou. Nebo jiný bůh, případně všichni svatí, chcete-li. Přálo jim štěstí a byla to odměna za poctivost. Na rozdíl od druhého českého čtvrtfinalisty z Komety v soutěži neponechala Plzeň nic náhodě.

Postavit proti Frölundě béčko plné mladíků jako Brno, to zavání urážkou majestátu. Po předchozím vyřazení neméně tak silné Tappary Tampere spálila Kometa další mezinárodní ambice, boj o semifinále degradovala na evropský přebor druhé jakosti. Výsledek v odvetě 1:6 byl ostuda. Ale na to se zapomene, že. Brňané ovšem dali zároveň jasně najevo, že jejich prioritou zůstala obhajoba pozice nejsilnějšího kohouta na českém dvorečku.

Plzeň se nezastavila v půli cesty. Jde dál a snad i zjistila, že ji CHL baví. V konkurenci předvánočních výdajů a fotbalové Champions League mezi Viktorkou a AS Řím našli diváci peníze taky na návštěvu zápasu se Skellefteou. Přišlo necelých pět tisíc, což byla slušná návštěva. Atmosféra parádní, postup modrobílých byl odměnou i pro fanoušky.

Svoje vítězství však škodováci draze vykoupili. Po seknutí ve třetí části nedohrál Vojtěch Němec a následně se omluvil z nástupu do reprezentace Milan Gulaš . Nějakých 40 000 eur (asi milion korun) za postup mezi nejlepší čtveřici pohltí cestovní náklady, Plzeň i přes tenhle úspěch zůstane v CHL v červených číslech.

V lednu poletí znovu do Švédska, ačkoli tentokrát víc na jih, do Göteborgu. Soupeř z druhé dvojice, Mnichov, nebo Salcburk, by byl přijatelnější i z jiných důvodů.

Ale třeba na něj ještě dojde.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud