Pavel Hartman
29. července 2013 • 19:30

Otava se Svobodou ničí Spartu. S požehnáním Křetínského

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Část sparťanských fanoušků si již našla viníka za ostudu v kvalifikaci Evropské ligy. Už opět skanduje: Hřebík ven! Právě tohle názorně ukazuje, proč Sparta není Železná, ale nevyléčitelně slabá.



Je to proto, že skuteční viníci letenské bídy jsou velebeni či tolerováni a naopak ti, kteří klubu chtějí vrátit evropskou konkurenceschopnost, jsou vybízeni k odchodu. Tedy všechno přesně naruby. A už mnoho let.

Teď byl tenhle model sparťanského sebeničení zase jen oprášen. Trenér Vítězslav Lavička sám přiznává, že veškeré pravomoci ohledně letenského A – týmu byly v jeho rukách, jenže na sparťanských tribunách visí transparent: Hřebíku, už vypadni!

Takže - kouč, jenž u áčka rozhoduje o všem, za evropský propadák nemůže a je příznivci nadále milován, kdežto sportovní ředitel, který nerozhoduje o sestavě, taktice, ani náplni tréninků áčka, má vypadnout.

Zvrácená sparťanská logika však pokračuje. Trenér Lavička ukáže po utkání s Jabloncem zdvižený palec těm, kteří vyvolávají jeho jméno navzdory ostudné blamáži, ovšem už neřekne ostrůvku žádajících Hřebíkovu hlavu: „Pánové, jste úplně mimo realitu. Za tenhle průšvih můžu já a ne Hřebík.“

Normálně by měl vše uvést na pravou míru majitel nebo klubové vedení. Ale to se na Letné nedá čekat. Daniel Křetínský se k dění v klubu veřejně nevyjadřuje a jeho prodloužené ruce - Jakuba Otavu a Dušana Svobodu – to nenapadne. Asi jim vyhovuje, že veškerou zlobu stahuje Hřebíkův hromosvod, a oni můžou dál řídit špatně klub v poklidném závětří.

A co je nejhorší - za nečinného přihlížení bosse (či spíše kamaráda) Křetínského, kterému jako by bylo jedno, že tím vyhazuje peníze oknem a devalvuje sám sebe jako schopného manažera.  

Kolikrát už jen tohle vedení prokázalo totální slabost! Naposledy při letním nedohraném utkání v Rakousku. Místo toho, co by se ostře distancovalo od chuligánů, kteří se dělbuchem postarali o nedohraný zápas v Rakousku, mlčelo a házelo vinu na pořadatelskou agenturu.

Ne, byla to vina neschopných sparťanských vysokých představitelů. Ti měli už dávno výtržníky, kteří ničí Spartu (vzpomeňte na dělbuch, který vybuchl těsně vedle Ladislava Krejčího, jednoho z největších klenotů Sparty a mohl ho vyřadit z fotbalu), vymést ze stadionu. Společně s policií mají veškeré páky k tomu, aby chuligány identifikovali a už je nikdy nepustili do ochozů.  

Jenže v reálu vykonavatelé Křetínského moci mlčeli. Měli strach se postavit hrstce sparťanských škůdců, kteří odrazují rodiny s dětmi od návštěv zápasů Sparty, a tudíž Spartu okrádají o fanoušky.

Stejné je to i nyní. Křetínský, ani jeho nejbližší pobočníci neřeknou na rovinu, že kdyby se všichni ve Spartě řídili Hřebíkovými doporučeními a sami je kreativně vylepšovali, mohl klub opravdu šplhat vzhůru a ne být po porážce se švédským outsiderem všem pro smích.

Co říkal Lavička před necelým rokem po postupu do základní skupiny Evropské ligy přes Feyenoord Rotterdam? „Abychom Feyenoord vyřadili, museli jsme získat hodně informací. A teď řeknu něco, čím možná rozdělím fanoušky. Velký podíl na získání těch informací měl Jarda Hřebík se svými spolupracovníky. A za to mu chci poděkovat.“

Byl to Hřebík, který už v roce 2001 předvedl všem sparťanům v praxi, jak lze aktivním fotbalem s perfektně organizovaným vysokým presinkem směle konkurovat i těm nejlepším v Lize mistrů.  

Byl to Hřebík, který dal sparťanské mládeži lepší know-how, než mají evropské velkokluby. Byl to Hřebík, který vycepoval v reprezentační devatenáctce pro sparťanské áčko Krejčího, Poloma, Brabce či Hybše.

Byl to Hřebík, který vyčistil Spartu od Chovancových „hurá nákupů“. Sparťanské špičky si však radši alibisticky umyjou ruce a nechají na sportovního ředitele házet nespravedlivou špínu.

Proto je Sparta slabá. A dokud její vedení bude tenhle model světa naruby ctít, slabou i zůstane.

Snad ne navždy.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud