Pavel Hartman
15. dubna 2019 • 15:04

Derby pražských „S“: diskreditace VAR zloduchy a atentát na fotbal!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V jednom týdnu dva velké zápasy v Praze. V prvním mezi Slavií a Chelsea se hrál kvalitní mezinárodní fotbal, a domácí podali nezpochybnitelný důkaz, že i tuzemský tým může nabídnout moderní způsob hry srovnatelný s top zahraniční konkurencí. O tři dny později nejprestižnější domácí derby na stadionu v Edenu a žádný mezinárodní fotbal, ale klasická česká kopaná se všemi neřestmi.



Teď blíže k markantním rozdílům.

Začněme rozhodčími. Souboje Evropské ligy jsou bez dohledu VAR, exponované zápasy české nejvyšší soutěže jsou pod dohledem videorozhodčích. Logicky by měla druhá varianta zajistit férovější rozhodování. Praxe? Zatímco v duelu červenobílých s londýnským velkoklubem hra plynula svižně a nikdo se nemusel čertit nad výroky rozhodcovského sboru, souboj pražských „S“ byl nebezpečnou groteskou, jejíž následky nedokáže vedení českého fotbalu domyslet.

Penalta na Josefa Hušbauera po podražení brankářem Nitou byla jednoznačná. Tudíž nebyl třeba ani zásah VAR. Ten má řešit jen zjevné omyly. Přesto se situace přezkoumávala. Ve finále se šel rozhodčí Karel Hrubeš podívat na inkriminované záběry a i k údivu některých sparťanů verdikt otočil.

Ještě absurdnější byla dohra. Hlavní arbitr Hrubeš tvrdil, že měl k dispozici pouze dva neprůkazné záběry (v televizi se zdály všechny průkazné). Ten třetí, průkazný, prý dorazil do centrály VAR v přenosovém voze pozdě.

 

Debata Sportu: Slavia zbytečně strhla derby ve válku, Kanga se jí dostal pod kůži
Video se připravuje ...

Videorozhodčí Pavel Franěk nejdříve odmítl vše vysvětlit ve studiu 02, pak konstatoval, že třetí záběr obdrželi, až když už byla hra opětovně zahájena.

Proti tomu se ohradil Marek Kindernay, výkonný ředitel sportovních kanálů O2 TV: „Videorozhodčí měl v derby k dispozici včas záběry ze všech kamer! Z naší strany nedošlo k žádnému pochybení. Přímý přenos byl snímán na čtrnáct kamer,“ napsal na Twitter.

Fraška! Stejná jako o den dříve v Plzni, kde byl za asistence videa zaříznut Baník Ostrava (gól domácích z ofsajdu).

Pro český ligový fotbal je to hra s hořící svíčkou u benzinové pumpy. Základem všeho v životě, sportovní zápolení nevyjímaje, je totiž důvěra a důvěryhodnost. A tyhle hodnoty dostávají na ligových stadionech opakovaně na frak. I pod kuratelou VAR. Jak je to možné?

Jednoduše. Videozáznamy pitvají čeští všehoschopní „šikulové“ a ti vědí, jak udělat šmahem z penalty nepenaltu, kterou hlavní sudí s právem posledního rozhodnutí potvrdí. Zloba lidí se přitom nespravedlivě obrací na VAR a ne na zloduchy. Právě o tohle také zloduchům jde.

Tuzemská liga má štěstí, že značná část české společnosti už je tak otupělá, že si za vlastní peníze nechá ze sebe dělat dobrý den. A utahovat si ze sebe nechají i ti, kteří hradí nemalé provozní náklady na VAR. Dokud to tak bude, fotbal v Česku bude bit jako žito.

Převážily nakopávané míče a souboje

Pojďme ještě krátce k rozdílům ve hře. Po utkání s Chelsea se valily na hru Slavie zasloužené pochvaly. Za skvělý celoplošný presink, rychlé útočné kombinace, konstruktivní odebírání míče.

Zkonfrontujeme si derby těmito základními pilíři moderního fotbalu.

Vysoký presink ? Slavia ho předvedla v nižší kvalitě, protože trenér Jindřích Trpišovský sestavu protočil a místo dynamických hráčů vyběhli na trávník ti pomalejší. Sparta týmový vysoký presink neumí.

Rychlé útočné kombinace? Byly k vidění jen málo. Ale určitě více jich předvedla Slavia. Celkově převažovaly nakopávané míče a souboje. Mimochodem, Guélor Kanga, o kterém se říká, že jako jeden z mála hráčů v české lize umí krotit míč pod tlakem, se pod menším tlakem, než Slavia dokázala vytvořit na Chelsea, nezmohl na nic kreativního. Pomine-li ztráty míče, jimiž nabyl slávistům na zajímavé šance. Navíc za klukovinu slíznul už dvanáctou žlutou v jediné sezoně, což se opravdu nevidí.

Konstruktivní odebírání míče? Odpověď načrtne porovnání počtu faulů. Slavia-Chelsea 16:9. Slavia-Sparta 15:20 (některé statistiky uvádějí 15:18). Pro zajímavost čísla z nedělního šlágru Premier League - Liverpool-Chelsea 5:9.

Agresivně tedy lze hrát čistě a nečistě. V derby platilo to druhé. „Viděl jsem šílené zákroky z obou stran,“ řekl Zdeněk Ščasný. Je dobře, že si to uvědomuje. Teď ještě s tím něco udělat.

Na hřišti se tedy nehrálo, nýbrž jiskřilo, ošetřovalo a také simulovalo. Filmování byla jediná disciplína, ve které měli navrch sparťané nad slávisty. Plavšič, Kanga v tom vynikali. Zápas Slavia-Chelsea tenhle rušivý element neinfikoval.

Závěry. Derby prohloubilo nedůvěryhodnost českého fotbalu a nepotykalo si s mezinárodními parametry. Slavia byla i s méně kvalitní hrou, než jakou předvedla ve čtvrtfinále Evropské ligy, o třídu lepší než Sparta. Mimo jiné, měla víc brankových příležitostí a sparťany naopak pustila pouze do jediné. To je hodně varovný vzkaz na Letnou.

Ale velkou škodou a mementem pro všechny je, že derby si nevzalo ze zápasu Slavia-Chelsea žádnou inspiraci. A tak se změnilo v atentát na fotbal.

SESTŘIH: Slavia - Sparta 1:1. Válku v Edenu poznamenala videodivočina
Video se připravuje ...

PĚT momentů ligového víkendu: Derby i duel Plzně s Baníkem shodily divné chyby videa
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud