Pavel Janega
30. května 2013 • 21:24

Pelta a spol. mají novou výmluvu: V basketbalu to dělají ještě hůř!

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nekritizujte nás! Podívejte se na hokej, basketbal... Fotbalová asociace se nesmyslně brání proti kritice za nové (menší) tresty za korupci. Jde o reakci na článek aktuálně.cz, který poukázal na fakt, že nejvyšší hranice trestu za korupční jednání byla v novém disciplinárním řadu změněna z 15 let na 12 až 36 měsíců.



„FAČR je kritizována za svoji novou normu, ale nejrůznější kritici – zřejmě z absolutní neznalosti tématu – vůbec nevzali v potaz, že disciplinární řád FAČR je ve srovnání s ostatními významnými sporty v Česku nejpřísnější!“ píše se na webu asociace.

Ta jen víceméně poukazuje na to, že někdo jiný dělá svoji práci ještě hůř. Jde o jediný argument. Jak směšně to zní, ať posoudí každý sám.

Nedělám si iluze o tom, že v hokeji nebo basketbalu v minulosti nedošlo ke korupčnímu jednání. Ale žádný z těchto sportů neřešil tak velké kauzy, které by jimi otřásly.

Český fotbal, který se chystají příští sobotu ovládnout „Berbrovci“, je z tohoto pohledu vnímán úplně jinak. A když se současné vedení rozhodne snížit trest z patnácti let pouze na několik měsíců, tak něco asi bude špatně.

FAČR se ptá: proč se terčem kritiků stává zrovna fotbal?

Ano, proč se nekritizuje ten hokej a basketbal, sakra? A co šachy, vodní pólo? Možná by si kritici měli posvítit i na rybáře. Protože ani oni nejsou tak trestaní jako lidé ve fotbale!

FAČR tvrdí, že si kritiku nezaslouží. Prý má nástroj, jak korupci ve fotbale vyhladit – vzít provinilcům členství. To by byla pro korupčníky opravdová pohroma…

Protože jak jim seberte členství, stanou se z nich svatoušci, že jo.

Co napsala FAČR?

Soutěžní a disciplinární řád ledního hokeje například říká, že za narušení regulérnosti soutěže, například úmyslné ovlivnění výsledku, přijetí, předání, příslib nebo pokus o předání peněz nebo jiných výhod za účelem ovlivnění výsledku, nečetné ovlivňování rozhodčích, sázka na výsledek utkání, jehož se účastní, nenahlášení pokusu o ovlivnění výsledku je trest v lehčích případech zastavení činnosti až na 18 měsíců až vyloučení z činnosti v ledním hokeji, v závažnějších případech je zastavení činnosti na 9 až 18 měsíců, až vyloučení z činnosti. Pro kolektivy je za tyto přestupky v lehčích případech finanční pokuta do výše 400 tisíc korun, zastavení činnosti až na 6 utkání maximální trest je vyloučení ze soutěže, v závažnějších případech je finanční pokuta od 200 do 500 tisíc korun, zastavení činnosti na 2 až 8 utkání až po vyloučení ze soutěže.

Řády České basketbalové federace zahrnují tyto tresty za korupci: u jednotlivce za sabotování hry s úmyslem ovlivnit výsledek je trest do 4 utkání zastavení činnosti, pokud by šlo o slib úplaty nebo přijetí úplaty je trest do 10 utkání zastavení činnosti a pokuta pět tisíc korun! Pro družstva je za machinace narušující soutěže trest vyloučení ze soutěže a pokuta jeden tisíc korun.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud