Pavel Janega
16. října 2018 • 09:28

Žádná tragédie? Součkova absence může být větším problémem, než se zdá

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

„Není to tragédie,“ reagoval trenér Jaroslav Šilhavý na otázku, jak moc mu v dnešním utkání proti Ukrajině bude chybět vykartovaný Tomáš Souček. Nemyslel to nijak zle. Zároveň řekl, že je to šance pro jiné hráče. Podobně mluvil i kapitán Bořek Dočkal. Jenže český tým jiného klasického defenzivního záložníka, jako je Souček, nemá. Absence slávistického záložníka může být větším problémem, než se zdá.



„V české lize a národním mužstvu momentálně není lepší defenzivní štít, než je Tomáš Souček,“ říká Tomáš Galásek, asistent reprezentačního trenéra, v rozhovoru pro deník Sport. Dokonce jej přirovnává k sobě a tvrdí, že i Souček může být tzv. „kompjútrem“ českého týmu (takhle kdysi Galáska označil Karel Brückner).

Souček na Slovensku s přispěním Davida Pavelky a Bořka Dočkala předvedl kvalitní výkon. Tahle trojice byla jedním z klíčů k tříbodovému zisku. A mohla by být i dnes proti Ukrajině, kdyby slávistického dlouhána nezastavil karetní trest. S ním bude chybět přehled ve středu hřiště, předvídavost, zavírání nebezpečných prostorů, síla na zemi i ve vzduchu. Prostě jistota.

Přesto se „hlavouni“ českého týmu staví k Součkově absenci až překvapivě.

Kouč Jaroslav Šilhavý: „Samozřejmě bych byl radši, kdybych mohl Součka nasadit. Je ve skvělé formě, ale není to tragédie. Šanci dostane někdo jiný. Je to jen personální změna.“

Kapitán Bořek Dočkal: „Trenér má kam sáhnout. Tým je tak vyrovnaný na jednotlivých postech, že věřím, že každý je nahraditelný.“

Opravdu to ale platí i pro Součka? Jiný typický defenzivní záložník v současném mužstvu není. Ano, na jeho místo se může posunout David Pavelka. Může nastoupit Antonín Barák, ale to je spíš desítka. Trávník je podobný „rozehrávač“ jako Dočkal. Teoreticky do zálohy může také Ondřej Kúdela, který to kdysi hrával a při personální nouzi zde nedávno naskakoval i ve Slavii.

To, že Souček nebude na hřišti, ale pocítí Šilhavého výběr při jakékoli variantě. V ukrajinském Charkově ho čeká daleko těžší zápas, než byl ten sobotní v Trnavě, a musí počítat s tím, že směrem dozadu bude mít ještě víc práce.

Českému fanouškovi nezbývá než doufat, že Součkova náhrada pomůže k akceptovatelnému výkonu a výsledku. Byla by škoda, kdyby onen pozitivní nádech na Slovensku byl vydechnut hned na Ukrajině.

Oslava reprezentace po vstřelení branky proti Slovensku
Oslava reprezentace po vstřelení branky proti Slovensku

Dočkal: Prostoru pro zlepšení je pořád dost. Páska? Něco speciálního
Video se připravuje ...

Schick srazil Slováky: Jsem teď rád za každý gól, říká
Video se připravuje ...

Dočkal je z nás nejlepší, zářil střelec Krmenčík po výhře nad Slováky
Video se připravuje ...

Dokonalé střídání! Kéž by to šlo vždy tak naplánovat, lebedil si Šilhavý zásahy Krmenčíka se Schickem
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud