Pavel Kalouš
2. července 2013 • 18:42

Spadla korupční klec? Spíš ne, Rogoz může být (zatím) v klidu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to fotbalový evergreen. Peníze, nabídka úplatku a dvě strany, které dělí tvrzení proti tvrzení. Pokud bych si ale měl vybrat, v případě nejnovější kauzy kolem Romana Rogoze bych věřil spíš budějovickému hráči Michalu Klesovi. On si pokus o uplácení nevymyslel.



A to přesto, že o něm šéf Příbrami Jaroslav Starka drsně tvrdí, že je to „lhář, zloděj, podvodník a gambler“. Bude to znít bizarně, ale pokud Klesa skutečně není vzorem ctnosti, což nevím, nedělá to z něj v mých očích nedůvěryhodnou osobu, které bych nevěřil. Spíš naopak.

Za kým se vydáte, když budete chtít někoho podplatit? Logicky za fotbalistou, který třeba může mít kvůli své hráčské vášni hluboko do kapsy a peníze potřebuje. A pokud Klesa s takovou pověstí z Příbrami, jak tvrdí Starka, skutečně odešel, krásně by to do celého příběhu zapadlo.

Navíc vznést u policejního výslechu křivé obvinění z korupce není žádná legrace. Dotyčnému hrozí vysoký trest, což musí dobře vědět i Klesa. Proto nedává smysl, aby si to celé vymyslel.

Jenže co dál? Policie musí mít proti Rogozovi v ruce silné důkazy, jinak by nemohla dotyčného obvinit. Policejní vyšetřování dospělo už tak daleko, že Rogoz musí skončit u soudu. Řekli byste, že za kontroverzním šíbrem konečně spadla klec. Jenže tak jasné to není.

Proti Rogozovi tentokrát hraje čas. K údajnému pokusu o uplácení došlo na začátku dubna, takže při vyšetřování nedošlo k tak dlouhé prodlevě, jako když si loni sudí Tomáš Adámek po sedmi měsících vzpomněl, že se ho někdo snažil podplatit.

Na druhou stranu i spolumajitel budějovického Dynama Karel Poborský přiznal, že nemá žádné konkrétní důkazy. Pokud Rogoz nabídl Klesovi peníze na osobní schůzce a byl opatrný, může mít policie k dispozici jen záznam o společném telefonním hovoru obou mužů.

A ten Rogoze nepotopí. S Klesou se jako dlouholetý funkcionář Českých Budějovic dobře zná, takže pokud mu před zápasem volal, nic nekalého to ještě nedokazuje.

Pokud policie nemá k dispozici něco, co je skutečně neprůstřelné, obávám se, že soudce bude muset rozlousknout klasický oříšek „tvrzení proti tvrzení“.

Proto je pravděpodobnější, že Rogoz ustojí i další nařčení. Tak jako vždycky.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud