Petr Adam
11. prosince 2013 • 20:17

Rada pro Vrbova nástupce v Plzni? Ať neskončí jako Moyes

Autor: Petr Adam
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Všichni mohou Plzni závidět okamžiky čiré euforie, jaké se odehrávaly po vítězství v Lize mistrů nad CSKA Moskva, po kterých se s týmem loučil trenér Pavel Vrba. Až nadšení opadne a vlády nad týmem Viktorie se ujme někdo jiný (a tušíme, že to bude Dušan Uhrin mladší), bude se muset vyrovnávat s bohatým dědictvím svého předchůdce.



Nebude to pro něj vůbec lehké. Vždyť nastávající reprezentační kouč vytáhl podprůměrný klub na Mount Everest. A kam chcete vylézt výš? Tohle je přitom rébus, který řešili na konci minulé sezony také v dvou evropských velkoklubech. V českém měřítku si z jejich zkušeností mohou vzít poučení také ve Viktorii.

Bayern Mnichov ve velkém předstihu oznámil, že v létě skončí Jupp Heynckes a na jeho místo usedne Pep Guardiola. Na začátku to působilo jako atraktivní rošáda, ale když německý kouč dotáhl bavorský velkoklub ke všem myslitelným trofejím, na konci sezony rázem nastoupily pochybnosti, zda bylo nutné měnit muže, který vyladil šlapající tým.

Bylo jasné, že Guardiola přinese svůj pohled na fotbal a nenechá pouze jet supertým volnoběhem v nastavených kolejích, což vypadá na první pohled jako jednodušší a bezproblémovější model. Bayern zatím výsledkově září a herním projevem si získává ještě stále větší respekt.

V Manchesteru United zase po minulé sezoně uzavírali do čtyř dekád zasahující éru velitele na lavičce Alexe Fergusona. Místo něj nastoupil David Moyes – tedy trenér, který nepřinesl žádnou silnou vizi. Podle všeho spoléhal, že rozjetá mašina s emblémem rudých ďáblů se jen těžko začne na trati zadrhávat. Jenže přesně to se děje a v anglické lize působí velký favorit dost bezradně.

Nikdo nechce říct, že cesta k dalším úspěchům Plzně povede jen v momentu, kdy se nový plzeňský trenér zcela odstřihne od metod svého předchůdce. Naopak je může využívat dál, ale nelze na ně bezvýhradně spoléhat. Kdyby tak učinil, mohl by se dostat do slepé uličky. Až nastane krizová situace, těžko se může řídit podle pravidla: Jak by tento problém asi řešil Vrba? Na to neumí odpovědět nikdo lépe než muž, který Plzni zamával jako vítěz.

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud