Petr Adam
18. listopadu 2014 • 05:30

Čech jako jednička? Může jí být dál, ale něco musí změnit

Autor: Petr Adam
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zase selhal, už ho vyměňte. Je zákonité, že se po každém výrazném zaváhání Petra Čecha ozývá podobné volání. Ani po jeho chybě v utkání s Islandem však zatím není jeho pozice jedničky v týmu bezprostředně ohrožená. Nicméně neustále je nutné poukazovat na nutnost, aby Čech vyřešil svoji klubovou budoucnost, pokud si chce výsostné postavení udržet. Pozice náhradníka v Chelsea dává jeho kritikům do ruky další zbraň.



Můžeme tomu říkat Čechův paradox. Za posledních deset let nemáme v naší zemi fotbalistu, který by dosáhl větších úspěchů na mezinárodním poli. Přesto každá Čechova chyba v reprezentaci zvedne nebývalou vlnu kritiky na hlavu člověka, který má ve svojí sbírce anglické tituly, triumf v Lize mistrů i Evropské lize.

Je známou věcí, že má problémy při vybíhání na centry. Odstavit Čecha na vedlejší kolej právě nyní, co se jeho slabina již poněkolikáté projevila v plné nahotě, by nedávalo smysl. Pokud by to trenér Vrba chtěl udělat, vyřadil by Čecha ze sestavy už před začátkem kvalifikace.

I reprezentační kouč však dokáže ocenit, že Čech svoji slabou stránku vyvažuje jinými přednostmi, jako jsou vynikající reflexy na čáře. Proti Islandu také opět potvrdil, že umí skvěle vybíhat – i díky tomu čeští fotbalisté v závěru udrželi cennou výhru.

Čech prochází zlomovým obdobím ve svojí kariéře. Poprvé od startu hvězdné kariéry se ocitl v roli náhradníka a zatím se s ní vypořádává lépe, než se čekalo. Za Chelsea toho zatím v této sezoně odehrál víc, než třeba Tomáš Rosický za Arsenal.

Ale zdá se, že nepravidelné zápasové vytížení má u něj na pravděpodobnost výskytu viditelných chyb zásadní vliv. Jsou mnohem častější než v minulosti. Právě proto by se měl muž s maskou snažit vrátit do rytmu, na který byl dřív zvyklý. Hrát, hrát a hrát!

Poslední slovo bude mít v tomto případě Chelsea, se kterou má uzavřenou smlouvu. Pokud od ní dostane otázku, jestli má zájem odejít pryč, neměl by váhat a kývnout na odchod. Pro reprezentaci by to byla nadějná novina.

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud