Petr Adam
25. srpna 2015 • 21:00

Peltův pohled na fotbal? Chybějící praporky vadí víc než Berbr

Autor: Petr Adam
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hodil si sám míč do autu. Asi tak se dá nejlépe popsat první reakce Miroslava Pelty na vyjádření rozhodčího Libora Kovaříka, který pro deník Sport otevřeně popsal praktiky Romana Berbra vůči ligovým sudím. Místo jasného postoje šéfa českého fotbalu, které by stále sebevědomějšího bývalého pracovníka StB stojícím v hierarchii jen těsně pod ním znejistilo, přišlo jen pokrčení rameny.



Když zasedl za mikrofon Českého rozhlasu v talkshow Host do domu a moderátor Jan Rosák mu začal tykat a klást jako spoluhráči z Amfory laskavé otázky, bylo jasné, že se Pelta asi příliš nezapotí. Přesto lze z jeho projevu vyčíst několik důležitých postřehů.

Jaký byl ten nejkurióznější? Majitel jabloneckého klubu reagoval překvapivě ostře u zmínky o chybějících rohových praporcích v úvodních šesti minutách nedávného utkání Sparta – Baník. „To opravdu nemá obdoby,“ vyjádřil se Pelta.

Na utkání byl přítomen Kovařík jako čtvrtý rozhodčí, který se pak rozhodl skončit rozhodcovskou kariéru. Ale nikoliv kvůli nepochopitelně tvrdé stopce za pět zápasů za tuto zdánlivou banalitu. Jak v rozhovoru pro deník Sport jasně několikrát připomněl, šlo o reakci o narůstající Berbrův vliv a jeho nevybíravé metody vůči sudím. Tohle vyjádření však Pelta ignoroval, ačkoliv současně tvrdil, že si rozhovory přečetl.

Další závažné problémy s Kovaříkovou zpovědí už tak fatálně neviděl. K Berbrově angažmá u StB, z níž si evidentně některé metody přenesl i do svého současného zaměstnání, se vyjádřil smířlivě. Ví, že někomu může vadit, ale někomu třeba také ne. Je jasné, do jaké skupiny se Pelta řadí.

Berbrův nátlak na sudí a vměšování se do kompetencí komise rozhodčích? V Peltových očích nic, co by bylo za čárou. Jednal by nejspíš až v případě, kdyby Berbr přinesl obálku s penězi a nařídil sudímu, který tým má vyhrát.

Tím i nepřímo dal Berbrovi volné pole působnosti a naznačil, že se může cítit bezpečně v dalším upevňování své moci. Současně se i vyjasnilo, že pokud v českém fotbale má nastat v tomto ohledu změna k lepšímu, od Pelty vzejde jakákoliv iniciativa jen těžko.

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud